Jelentős mértékben drágul az iskolai menza is

Jelentős mértékben drágul az iskolai menza is
 

- nyilatkozta az Indexnek Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkáltatók Országos Szövetségének (VIMOSZ) közösségi étkeztetési szekciójának vezetője.Egy iskolai ebéd ára akár az ezer forintot is elérheti szeptembertől

A szakember szerint a helyzet elsősorban az üzemi konyhákat sújtó élelmiszer-, rezsi- és üzemanyag-drágulásnak köszönhető. Az infláció miatti pluszkiadásokat a közétkeztető cégek ezért csak áremeléssel lesznek képesek kompenzálni.

Sáfár Ferenc elmondta, még nem mindenhol egyeztek meg a közétkeztető cégek az önkormányzatokkal arról, hogy mennyibe kerüljön szeptembertől az iskolákban, óvodákban és bölcsődékben a menza.

A közétkeztetők a nyár elején még 20 százalék körüli áremelkedéssel kalkuláltak, mely alapján szeptembertől 800-900 forintba került volna teljes áron egy iskolai ebéd. Ezt az összeget kellett volna megosztania egymás közt a szülőknek és az önkormányzatnak körülbelül fele-fele arányban, így a családoknak 400-500 forintot kellett volna fizetnie egy étkezésért.

Ez a kalkuláció azonban nem tűnik életképesnek. A 30 százalék feletti áremelés is elképzelhető, így egy ebéd ára akár az 1000 forintot is elérheti. Egyelőre nincs megegyezés az árakkal kapcsolatban, a tárgyalások még zajlanak

- közölte Sáfár Ferenc a VIMOSZ vezetője, aki szerint a jelenlegi gazdasági helyzet miatt nem könnyű megszabni egy olyan árat, ami nem riasztó a cégek, az önkormányzatok és a szülők számára sem.