Az amerikai védelmi miniszter fokozott katonai jelenlétet ígért a balti országokban

Lloyd Austin, usa
Egils Levits lett elnök (j) üdvözli Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert Rigában 2022. augusztus 10-én.
Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins

Megerősítjük csapatainkat a balti térségben, és fokozzuk a balti szövetségeseinkkel közösen végzett kiképzést, hogy ezzel tovább erősítsük harci képességünket a régióban - jelentette ki Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter lettországi látogatása első napján szerdán Artis Pabriks lett védelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

Austin a lett államfőt, Egils Levitset is biztosította arról, hogy "ha bármi történne, és Lettország szuverén fennhatósága megkérdőjeleződne, mi itt leszünk".

Austin újságíróknak elmondta, hogy

az Egyesült Államok az Európában, elsősorban Romániában állomásozó amerikai csapatokat tervezi átcsoportosítani a balti térségbe, de azt sem zárta ki, hogy egyenesen Amerikából küldenének erősítést a Baltikum védelmének megerősítésére.

Artis Pabriks a sajtótájékoztatón a Fehéroroszország jelentette fenyegetés miatti aggodalmának adott hangot, mert - mint mondta - Fehéroroszország szerinte nem független nemzet, hanem gyakorlatilag Oroszország része.

A lett védelmi miniszter elárulta, hogy fokozott figyelemmel ellenőrzik a lett-fehérorosz határt, s hangoztatta, hogy országa védelméhez "alapos, mindennapi kiképzésre" van szüksége a haderőnek. Hozzátette, hogy Lettországnak nem csak katonai, hanem anyagi támogatásra is szüksége volna az Egyesült Államoktól, amire az új katonai felszerelések mellett a légvédelem és partvédelem megerősítése végett volna szükség.

Austin szerdán Krisjanis Karis lett miniszterelnökkel is tárgyalt, és a lett kormányfő elárulta: országa szorosan együttműködik az Egyesült Államokkal, emellett az állandó orosz fenyegetés miatt folyamatosan növelik az ország védelmi költségvetését is.

A NATO szerint jelenleg mintegy 100 ezer amerikai katona van Európában, további 40 ezer pedig közvetlenül a NATO irányítása alatt, mind fokozott készültségben. Lettországban december előtt száz, mostanra már ötszáz amerikai katona állomásozik.