Jutalmat kap a lengyel rendőrségtől, aki segít az Odera folyó szennyezőit megtalálni

odera folyó
Elpusztult halak teteme az Odera folyó partján, a nyugat-lengyelországi Cigacice faluban 2022. augusztus 11-én.
Fotó: MTI/EPA/PAP/Lech Muszynski

Jutalmat ajánlott fel szombaton a lengyel rendőrség annak, aki a lengyel-német határon folyó Odera beszennyezéséért felelősök nyomára vezeti a hatóságokat - közölte szombaton Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes.

"A rendőrség főparancsnoka ma egymillió zloty jutalmat ajánlott fel annak, aki segít leleplezni ennek az ökológiai katasztrófának a felelőseit"

- jelentette be Wasik a mintegy 84 millió forintnak megfelelő jutalmat.

A környezeti katasztrófa miatt belföldön és a folyó túlpartján fekvő Németországból is bírálatok érték a jobboldali lengyel kormányt, mondván, nem lépett időben a környezeti katasztrófa ügyében. A mérgezés első jeleit július végén észlelték, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő viszont szombaton úgy nyilatkozott, hogy csak "augusztus 9-én vagy 10-én" tájékoztatták a történtekről.

"Teljesen világos, hogy én túl későn szereztem erről tudomást. Az illetékes szerveknek kutyakötelességük lett volna előbb szólni erről" - jelentette ki a lengyel kormányfő Gorzow Wielkopolskiban, a Odera mellett fekvő vajdaság székhelyén tartott sajtótájékoztatóján.

A kormányfő pénteken leváltotta posztjáról Przemyslaw Dacát, a lengyel vízügyi hatóság vezetőjét és Michal Mistrzak környezetvédelmi főfelügyelőt, mert megítélése szerint túl lassan intézkedtek.

Morawiecki elismerte, hogy az Oderában súlyos pusztulást végzett az egyelőre azonosítatlan méreg, és a folyónak több évre lesz szüksége ahhoz, hogy az élővilága regenerálódjon.

Az Odera Csehországban ered, majd a lengyel-német határon folyik, végül visszakanyarodik Lengyelországba, ahol a Balti-tengerbe ömlik.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi miniszter szombaton megerősítette, hogy a lengyel és a német mérések is ugyanarra jutottak, nem találtak higanymérgezésre utaló nyomot a folyó vizében, ugyanakkor a víz sószintje megemelkedett.

Az ügyet a lengyel ügyészség is vizsgálja.