10-15 százalékos áramár-emelkedés várható

10-15 százalékos áramár-emelkedés várható

Paks csak félgőzzel üzemel, de most a Balkán felől sem segítenek a vízerőművek

- hívja fel figyelmet az egyre dráguló elektromosáramot eredményező tényezőkre a Telex.

Az elmúlt időszakban ismét naponta 10-15 százalékot ugrott felfelé az áram ára a HUPX áramtőzsdén. Augusztus 15-én a másnapi zsinór ár már átlépte az 500 euró/MWh-át. A zsinór azért egy jellemző ár, mert ezt a folyamatosan (24 órában) dolgozó és kiszámíthatóan fogyasztó gyárak fizetik, nem olyan hektikus, mint a csúcsfogyasztások (például a koraesti) árai.

A szakemberek szerint az újabb gyors felfelé ugrás érthető, mivel a német ár is 490 euró/MWh.

Itthon Paks most csak kisebb mértékben termel, Magyarország éppen Ausztria, Szlovákia, Horvátország, Románia felől is importál, egyedül a szlovén határmetszéken alakult ki csiki-csuki, vagyis hol jön, hol megy a villamosenergia.

Ameddig nincsen víz, addig itt lesz az Armageddon

- fogalmazott a Telexnek egy kereskedő, aki szerint a Balkánról lenne jó energiát vásárolni, de a vízhiány miatt elég gyenge a korábbi erős balkáni exportpotenciál. 

A lapnak nyilatkozó forrás arra is felhívta a figyelmet, hogy

Magyarország ugyan nagyon büszke az újabb és újabb akkumulátor-beruházásokra, de ezeket sajnos a magas áram- és magas vízigényük tükrében is érdemes megnézni, mert azért így egy kicsit már megvilágítás alá esnek az amúgy valóban mindig örömteli befektetővonzások.