Aszály: a learatott búza fele nem étkezési minőségű Zalában

Aszály: a learatott búza fele nem étkezési minőségű Zalában

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Az őszi búza átlaghozama a csapadékhiányos időjárás miatt csaknem egy tonnával maradt el a tavalyitól: 2021-ben a zalai búzaföldeken hektáronként 6,4 tonna termést takarítottak be

- ismertette Sabján Krisztián.

Az őszi árpa 6 ezer hektárt meghaladó vetésterületéről hektáronként 5,65 tonna termés került a magtárakba. A hozam 0,9 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot. A 13 417 hektáron nevelt repce hektáronkénti átlagtermése - az elmúlt évhez hasonlóan - 2,6 tonna volt - tájékoztatott a NAK megyei elnöke, hozzátéve, a megyében a közel 50 ezer hektárnyi területen a gabona betakarítása rendben lezajlott, a tárolókapacitással sem volt gond.

A gazdálkodók az aratás végén elvégezték a tarlóhántásokat, ezzel megakadályozták a talajok további kiszáradását. Ugyanakkor a műtrágyázást, magágykészítést csak a megye déli-délnyugati részén tudják folytatni, ahol az elmúlt héten 10-20 mm csapadék esett.

Az OVF szerint mérsékelten javulhat az aszályhelyzet a hétvégétől

A következő három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberektől is, de az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán...

"Ha időben nem jön meg a csapadék, akkor a jövő évi termés is veszélybe kerül, hiszen nem tudnak műtrágyázni, talajt előkészíteni és vetni a gazdák"

- jelezte Sabján Krisztián.

Kitért arra is, hogy a kukorica- és a napraforgótáblákon a várható termésátlagok tovább csökkentek. A közel 28 ezer hektáron termelt kukorica egy része teljesen elszáradt. A "termés kényszerérett", nagy károk várhatók - vélekedett a szakember.

A 9 ezer hektárt meghaladó napraforgó jobban bírja a szárazságot, de "a tányérok közepe üres lesz" - mondta, hozzátéve, hogy az olajos növény termését várhatóan szeptember elején betakarítják.