Zelenszkij: El akartam kerülni a pánikot a háború kitörése előtt

Volodimir Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Ursula von der Leyennel, az Európai Bizotság elnökével a kijevi megbeszélésük után tartott sajtóértekezleten 2022. június 11-én.
Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajna azért tekintett el a nyílt háborús előkészületektől a február 24-én megindult orosz hadművelet küszöbén, hogy ne keltsen pánikot - közölte kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Washington Post című amerikai lapnak adott interjújában.

Mint mondta, az amerikai kormány 2021 őszétől egyre határozottabban figyelmeztette őt egy orosz invázió lehetőségére. Az ukrán elnök szerint a kijevi vezetés azonban el akarta kerülni a gazdasági összeomlást, és nem akarta, hogy a lakosság külföldre meneküljön.

Ha akkor azt mondja honfitársainak, hogy kezdjenek el pénzt és élelmiszereket felhalmozni, akkor "tavaly október óta havonta hétmilliárd dollárt vesztettek volna" - fogalmazott az MTI szerint Zelenszkij, hozzátéve, hogy amennyiben Oroszország ilyen körülmények között támadott volna, három nap alatt elfoglalja Ukrajnát.

"Általánosságban véve helyes volt a megérzésünk: ha felfordulást okozunk az emberek körében az invázió előtt, felfalnak minket az oroszok. Mert káoszban menekülnek az emberek az országból" 

- jelentette ki Zelenszkij, rávilágítva, hogy az ország védelméhez elengedhetetlen volt, hogy Ukrajnában tartsák az embereket.

Bírálói azt vetik Zelenszkij szemére, hogy a figyelmeztetések ellenére nem készítette fel jobban országát az orosz hadműveletre. A Washington Post cikkében felvázolta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya miként jutott arra a következtetésre 2021 őszén, hogy Oroszország mindenképpen meg fogja támadni Ukrajnát, és a vonatkozó hírszerzési értesüléseket fokozatosan megosztotta szövetségeseivel és a kijevi vezetéssel is.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat kedden este közölte, hogy oroszországi székhelyű hackercsoport intézett nagyszabású túlterheléses kibertámadást honlapja ellen, de nem okoztak jelentősebb fennakadást.

"Az orosz Népi Kiberhadsereg nevű csoport hajtott végre kibertámadást 7,25 millió robotfelhasználó segítségével, amelyek több százmillió hozzáférést szimuláltak a vállalat honlapjához" - ismertette közleményében az Enerhoatom.