Kim Dzsong Un húga nemet mondott Szöul gazdasági ajánlatára, mert nem akarnak felhagyni a nukleáris fejlesztésekkel

Kim Dzsong Un, Észak-Korea
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a párt politikai bizottságának phenjani ülésén 2021. január 29-én.
MTI/EPA/KCNA/KCNA

Elutasította Kim Dzsong Un észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong pénteken a dél-koreai elnök ajánlatát, amelyben Jun Szok Jol gazdasági segítséget helyezett kilátásba Phenjannak, ha a kommunista állam felhagy nukleáris fejlesztéseivel.

Az Észak-Koreát irányító Koreai Munkapártban fontos tisztséget betöltő Kim Jo Dzsong - akinek szavait a KCNA észak-koreai állami hírügynökség idézte - leszögezte: Phenjan "nem adja el a becsületét gazdasági előnyökért cserébe", s abszurdnak nevezte az ajánlatot.

A dél-koreai elnöki hivatal "mély sajnálatát" fejezte ki Kim Jo Dzsong szavai miatt, ám a hivatal részéről leszögezték: ajánlatukat továbbra is fenntartják.

"Észak-Korea viselkedése nem segíti elő a Koreai-félsziget békéjét és jólétét, csupán nemzetközi elszigeteltségét fokozza"

- áll a szöuli közleményben.

Jun Szok Jol a héten valódi tárgyalásokat szorgalmazott Phenjannal, kiemelve: ha Észak-Korea szilárd elkötelezettséget tanúsít nukleáris programja leállítására, déli szomszédja kész támogatást nyújtani.

"Ha az észak-koreai hatóságok elfogadják (az ajánlatot), nem fogunk fukarkodni a szükséges támogatással, és készek vagyunk gyógyszereket - beleértve a koronavírus elleni oltóanyagot -, egészségügyi felszerelést, valamint egészségügyi személyzetet küldeni"

- hangsúlyozta az elnök.

Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben. Phenjan azt állítja, hogy azért indította nukleáris fegyverprogramját, hogy megvédhesse magát az Egyesült Államoktól.