A NAÜ és a Roszatom vezetői egyeztettek a zaporizzsjai atomerőműbe tervezett misszióról

A NAÜ és a Roszatom vezetői egyeztettek a zaporizzsjai atomerőműbe tervezett misszióról

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója Alekszej Lihacsovval, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatójával tárgyalt szerdán a NAÜ zaporizzsjai atomerőműbe tervezett missziójáról.

A Roszatom közleménye szerint Grossi és Lihacsov "részletekbe menően megvitatták a tervezett NAÜ-misszióval kapcsolatos kérdéseket".

Lihacsov hangsúlyozta, hogy "Oroszország számára mindig is elsőbbséget élvezett a nukleáris létesítmények biztonsága, függetlenül attól, hogy hol vannak". Az orosz fél egyébként kifejezte azon szándékát, hogy a NAÜ misszióját "a lehető leghamarabb meg kell valósítani, amint azt a katonai helyzet lehetővé teszi a helyszínen".

Múlt pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal folytatott telefonbeszélgetésében szorgalmazta, hogy mielőbb meg kell szervezni a NAÜ küldöttségének helyszíni látogatását a tényleges körülmények feltárása végett.

António Guterres ENSZ-főtitkár nemrég az atomerőmű körüli térség "demilitarizálását" javasolta, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont az orosz csapatok kivonását követelte a nukleáris létesítmény területéről.

Az orosz csapatok kezére került atomerőmű körül folyó harcok egy nukleáris katasztrófa veszélyét keltették, miközben Kijev és Moszkva egymást vádolja a létesítmény területének lövetésével.