Japánban ismét elhalasztották az megolvadt fűtőanyag eltávolítását a fukusimai atomerőműből

Japánban ismét elhalasztották az megolvadt fűtőanyag eltávolítását a fukusimai atomerőműből

Japánban ismét elhalasztották a megolvadt fűtőanyag eltávolításának munkálatait a fukusimai atomerőműből, hogy biztosítsák a várhatóan évtizedekig tartó projekt biztonságát - közölte csütörtökön az erőmű üzemeltetője.

A Tokyo Electric Power Company (Tepco) azt tervezte, hogy idén megkezdi az egyik reaktorból a megolvadt fűtőelemek és más radioaktív törmelékek eltávolítását, de ezt is már halasztást jelent az eredeti, 2021-es célhoz képest.  

Az üzemeltető azonban csütörtökön közölte, hogy 12-18 hónapos további előkészítési időszakra van szüksége, ami azt jelenti, hogy a bontás várhatóan csak 2023 végén vagy 2024 elején kezdődik meg.

A mérnökök most fejezik be a kifejezetten erre a rendkívül kényes küldetésre tervezett robot használatának előkészületeit.

A Veolia Nuclear Solutions és a Mitsubishi Heavy Industries által az Egyesült Királyságban kifejlesztett, több mint 20 méter hosszú robotot tavaly júliusban adták át, miután gyártása a koronavírus-világjárvány miatt csúszott.  

Tizenegy évvel ezelőtt, 2011. március 11-én Japán északkeleti részén erős földrengés majd szökőár sújtott le a Fukusima Daiicsi atomerőműre, ami a világ legsúlyosabb nukleáris balesetéhez vezetett az 1986-os csernobili katasztrófa óta.  

A Tepco, a japán kormány és számos mérnöki cég dolgozik a fukusimai reaktorok sérült részeinek eltávolítását, amely várhatóan 30-40 évig tart. A leszerelés teljes költségét 8 ezer milliárd jenre (24,2 ezermilliárd forint) becsülik. Az összeg nem tartalmazza a szennyezett víz kezelésének és ártalmatlanításának költségeit az erőmű területén, amelyet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felügyelete mellett több évtized alatt fokozatosan higítva az óceánba engednek. A földrengés és szökőár több mint 18 000 ember halálát okozta Japánban.