Már a GKI szerint is tele van a hócipőnk

Már a GKI szerint is tele van a hócipőnk

Augusztusban jelentősen romlott a GKI Gazdaságkutató konjunktúraindexe, amivel már negyedik hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások folyamatos romlása. A kutatók szerint a járvány óta nem voltak ilyen borúlátóak a magyarok, és ebben a rezsicsökkentés változtatásának is szerepe lehet.

Az MTI által idézett tanulmány alapján augusztusban mínusz 14,3 pontra esett vissza a gazdaságba vetett bizalmat mérő konjunktúraindex, amely egy súlyos mélypontot jelent. Az utóbbi négy hónapot nézve a konjunktúraindex egyik összetevője, az üzleti bizalmi index összesen 13 ponttal, míg másik eleme, a fogyasztói index közel 30 ponttal esett. 

A üzleti bizalmi index legutóbb a múlt év tavaszán volt annyira mélyen, mint most, míg a fogyasztói indexnél legutóbb 2020 tavaszán, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta pánik idején mérték hasonló mélységet. Augusztusban már a rezsiemelés bejelentésének hatása is látható a fogyasztók véleményében. Júliushoz képest ugyanis a konjunktúraindex 4,9 százalékkal esett vissza. 

A felmérésből az is kiderült, hogy

az üzleti bizalmi indexen belül szinte minden ágazatban a pesszimizmus uralkodik. Ezenkívül az is kiderült, hogy folytatódott az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának romlása is, így már csak az iparban és a szolgáltatószektor bizonyos területein vannak többségben azok a vállalkozások, amelyek létszámbővítésre készülnek leépíts helyett.

Ugyanez a jelenség visszatükröződött abban is, hogy a felmérés szerint a lakosság munkanélküliségtől való félelme is még tovább nőtt az előző hónaphoz képest.

Ezzel párhuzamosan a lakosság is sokkal rosszabbnak érzékelte a saját pénzügyi helyzetének, megtakarítási lehetőségeinek alakulását az előző hónaphoz képest.

(MTI)