WHO: Megfékezhető a majomhimlő Európában

WHO: Megfékezhető a majomhimlő Európában

Megfékezhető a majomhimlő terjedése Európában - jelentette ki kedden Hans Kluge, az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) európai regionális igazgatója.

Kluge az MTI szerint úgy fogalmazott: biztató jelzések vannak arra, hogy az új esetek száma egy sor európai országban, így Franciaországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban és Nagy-Britanniában is hétről-hétre apad, sőt - az oltóanyaghiány ellenére - az Egyesült Államok egyes térségeiben is csökkenés tapasztalható.

"Úgy véljük, hogy az európai régióban fel tudjuk számolni a folyamatos emberről emberre terjedést. Sürgősen meg kell erősítenünk az intézkedéseket, hogy közelebb kerülhessünk a terjedés felszámolásához" 

- emelte ki a WHO tisztségviselője. 

Catherine Smallwood, a WHO európai részlege majomhimlővel foglalkozó csoportjának vezetője szerint a fertőzés terjedésének lassításában egyebek között olyan tényezők hatnak közre, mint a korai felismerés és a páciensek elkülönítése, valamint a viselkedési szokások megváltoztatása. Mindemellett arra is utalnak jelek, hogy az emberek, különösen a bizonyos kockázati csoportokhoz tartozó meleg férfiak jól tájékozottak, ami a fertőzést illeti - tette hozzá.

Az Afrika egyes részein évtizedek óta ismert, ritkán előforduló majomhimlő május óta Európában, Észak-Amerikában és más térségekben is terjed. A WHO július 23-án jelentette be, hogy a majomhimlő terjedése egészségügyi szempontból immár "rendkívüli helyzetet" eredményezett, amelyet álláspontja szerint globális vészhelyzetnek kell tekinteni. Időközben már 47 600-nál is több esetet tartanak nyilván a világ 96 országában.

A legutóbbi adatközlés alapján Magyarországon 64-re emelkedett majomhimlő-fertőzöttek száma.