Az iskolatejen is spórol az állam? Több cég is szerződést bont, mert nem adnak rá elég támogatást

Iskola, gyerek, diák, iskolatej
Tejet isznak diákok a X. kerületi Éltes Mátyás Általános Iskola és Kollégiumban 2018. szeptember 7-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Több cég nem kap elegendő állami támogatást, ezért nem szállítanak iskolatejet szeptembertől - írta meg a Telex. A Naszálytej Zrt. ugyanis felmondja az iskola- és óvoda fenntartókkal a szerződéseit, de a Happy Tejtermék Kft. sem folytatja már a kiszállítást az iskolásoknak.

Ezzel szemben viszont az Agrárminisztérium a portálnak a hírre úgy reagált, hogy

"az iskolatej program folytatódik a következő tanévben is, lesz rá elegendő forrás".

A szóban forgó cégektől váratlanul kapott levelet több önkormányzat, így az elmaradt hozzájárulás miatt például Csömörön számos általános iskolában és két óvodában is megszűnik az iskolatej.

Amennyiben az kormány a továbbiakban valóban nem vállalja a támogatást, az iskolatej fenntartása szerintük az önkormányzatok kasszáját fogja majd terhelni.

Sallai Attila, a Naszálytej vezérigazgatója szerint a Magyar Államkincstárnak július 31-ig kellett volna a szerződésüket meghosszabbítania. A programban részt vett még rajtuk és Happy Tejterméken kívül az Ibrány Tej Kft. is.

Az érintettek úgy látják, a bizonytalan gazdasági helyzet miatt akkor sem fogják biztosan elvállalni az iskolatej kiszállítását, ha meg is kapnák a hiányzó támogatást, különösen áremelés nélkül.

Az agrártárca a Naszálytej szerződésbontása kapcsán azt írta, szerintük a programban való részvétel önkéntes mind a beszállítók, mind az intézmények részéről.

Hazánkban 2004 óta működik az EU és a magyar állam által finanszírozott iskolatej program. Ennek a célja, hogy a diákok ingyen kaphassanak tejet, és népszerűbbé váljon a tejtermékek fogyasztása a gyerekek körében.