Az iskolatejen is spórol az állam? Több cég is szerződést bont, mert nem adnak rá elég támogatást

Az iskolatejen is spórol az állam? Több cég is szerződést bont, mert nem adnak rá elég támogatást

Több cég nem kap elegendő állami támogatást, ezért nem szállítanak iskolatejet szeptembertől - írta meg a Telex. A Naszálytej Zrt. ugyanis felmondja az iskola- és óvoda fenntartókkal a szerződéseit, de a Happy Tejtermék Kft. sem folytatja már a kiszállítást az iskolásoknak.

Ezzel szemben viszont az Agrárminisztérium a portálnak a hírre úgy reagált, hogy

"az iskolatej program folytatódik a következő tanévben is, lesz rá elegendő forrás".

A szóban forgó cégektől váratlanul kapott levelet több önkormányzat, így az elmaradt hozzájárulás miatt például Csömörön számos általános iskolában és két óvodában is megszűnik az iskolatej.

Amennyiben az kormány a továbbiakban valóban nem vállalja a támogatást, az iskolatej fenntartása szerintük az önkormányzatok kasszáját fogja majd terhelni.

Sallai Attila, a Naszálytej vezérigazgatója szerint a Magyar Államkincstárnak július 31-ig kellett volna a szerződésüket meghosszabbítania. A programban részt vett még rajtuk és Happy Tejterméken kívül az Ibrány Tej Kft. is.

Az érintettek úgy látják, a bizonytalan gazdasági helyzet miatt akkor sem fogják biztosan elvállalni az iskolatej kiszállítását, ha meg is kapnák a hiányzó támogatást, különösen áremelés nélkül.

Az agrártárca a Naszálytej szerződésbontása kapcsán azt írta, szerintük a programban való részvétel önkéntes mind a beszállítók, mind az intézmények részéről.

Hazánkban 2004 óta működik az EU és a magyar állam által finanszírozott iskolatej program. Ennek a célja, hogy a diákok ingyen kaphassanak tejet, és népszerűbbé váljon a tejtermékek fogyasztása a gyerekek körében.