Szerda reggel elindult a NAÜ-küldöttség a zaporizzsjai atomerőmű felé

Szerda reggel elindult a NAÜ-küldöttség a zaporizzsjai atomerőmű felé

Elindult szerda reggel Kijevből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában található atomerőmű felé a NAÜ főigazgatójának tájékoztatása szerint.

Az MTI tudósításában azt írja,

Rafael Grossi reményét fejezte ki, hogy az ügynökségnek sikerül állandó missziót létrehoznia az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény folyamatos ellenőrzésére.

Egyelőre nem tudni, mikor ér a Grossi vezette delegáció a március óta orosz irányítás alatt álló, ukrán szakemberek üzemeltette létesítménybe. Indulása előtt Grossi leszögezte: tisztában vannak vele, hogy "háborús zónába mennek".

A küldöttség kedden érkezett Ukrajnába. Az ukrán és az orosz fél egyaránt szorgalmazta a látogatást, és egymást vádolta azzal, hogy támadásokkal veszélyeztetik az atomerőmű biztonságát, kockáztatva ezzel egy esetleges nukleáris balesetet.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében kiemelte, hogy az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál "a helyzet rendkívül veszélyes".

"Egyetlen órára sem csökken egy esetleges, orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye"

- fogalmazott az elnök.

Zelenszkij és Grossi kedden Kijevben egyeztettek, ám részleteket az ukrán elnöki hivatal nem közölt.

A NAÜ vezetője már április végén járt Ukrajnában. A mostani misszióban 14 szakértő kapott helyet Lengyelországból, Litvániából, Kínából, Szerbiából, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, Albániából, Jordániából és Észak-Macedóniából.

A látogatás előtt az ukrán államfő hangsúlyozta, Kijev bízik a NAÜ szakembereiben, ugyanakkor elvárja, hogy ne pusztán csak ellenőrizzék a helyzetet a nukleáris létesítményben, hanem szülessenek stratégiai döntések a látogatás eredményeként.

"Az állomás ukrán tulajdonban van, és ukrán szakemberek irányítják" - szögezte le.

Zelenszkij emellett megerősítette, hogy heves harcok dúlnak Ukrajna több pontján: a déli térségben, Harkivnál és a Donyec-medencénél, és elmondta, hogy az ukrán csapatok minden fronton támadást intéztek az orosz erők ellen.