Jobbik: „A pedagógusokat nem alattvalónak, hanem felelős értelmiségieknek tartjuk!”

Jobbik: „A pedagógusokat nem alattvalónak, hanem felelős értelmiségieknek tartjuk!”

Közleményben fejezte ki szolidaritását Brenner Koloman azon pedagógusokkal, akik az egypárti túlhatalmat kiépítő fideszes tankerületektől névre szólóan kaptak elbocsátásukkal fenyegetőző levelet.

Kirúgással fenyegetik a polgári engedetlenségben részt vevő pedagógusokat

A polgári engedetlenségben részt vevő tanárok pénteken a tankerülettől névre szóló levelet kaptak, melyben az áll, hogy jogosulatlanul maradtak távol a munkától, és ez alapot ad a rendkívüli felmentésre. A Telex azt írja, a levélben egyúttal felszólították az engedetlenkedő pedagógusokat, hogy tartózkodjanak a hasonló magatartástól a jövőben.

A Jobbik országgyűlési képviselője Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy felelős konzervatív pártként a pedagógusokat nem alattvalónak, hanem felelős értelmiségieknek tartjuk, és felháborítónak tartjuk azt, hogy a 12 éve tartó sztrájkjog ellehetetlenítését végrehajtó fideszes állampárti politika ilyen eszközökhöz nyúl.

A 21. században és egy európai uniós tagállamban alapvető jognak tartja a sztrájkhoz való jogot, amelyet nemcsak a pedagógusok esetében, de az összes magyar munkavállaló esetében a Fidesz a jogi szabályozásokkal gyakorlatilag lehetetlenné tette, s így kiszolgáltatta a magyar polgárokat a megszállt államhatalomnak és a munkaadóknak.

A polgári engedetlenség a jelen állampárti fideszes túlhatalom esetében éppen a polgári jogok melletti kiállásnak minősül. A pedagógusokra kirótt szankcióknak még a fideszes törvények szerint is arányosnak kell lenniük, az adott esetben az elbocsátást nem tartjuk sem arányos, sem reális lépésnek

- jelezte a közlemény.

Az oktatás jelenlegi válságos helyzetében felszólítja a fideszes kormányt, hogy a pedagógusok szankcionálása helyett csoportosítson azonnal át az oktatási költségvetésbe, hogy a megemelkedett rezsiárak ellenére ne kelljen áttérni az online oktatásra. Egyben legyen forrás egy azonnali 50 százalékos béremelésre, amellyel a jelenlegi sztrájkot és polgári engedetlenséget első körben orvosolni lehetne.