Beleznay Zsuzsanna: szabad szülészorvos- és szülésznőválasztást!

Beleznay Zsuzsanna: szabad szülészorvos- és szülésznőválasztást!

"Születésnapom alkalmából mondom, hogy születéspárti vagyok, aki a gyermek és az anya jólétét is szem előtt kívánja tartani. Ezért a tegnapi szívhangtörvény elengedhetetlen kiegészítése, hogy a szabad szülészorvos és szülésznőválasztás lehetőségét visszaállítsuk a rendszerbe, így a szülésélményt kiszámíthatóbbá és stresszmentesebbé téve ezekben a bizonytalan időkben" - fogalmaz dr. Beleznay Zsuzsanna, Terézváros jobbikos alpolgármestere Facebook-bejegyzésében.

Az ellenzéki politikus ezért arra kéri Pintér Sándort, "ha már jogosultnak érzi magát, hogy társadalmi egyeztetés nélkül egyszemélyi döntéseket hozzon ilyen fontos kérdésekben, hogy – tekintettel arra, hogy lassan 2 év mulasztásban van a Kormány –

állítsa vissza a szabad szülészorvos és szülésznőválasztás lehetőségét a szülészet rendszerébe.

Beleznay posztjában felidézi, korábban már fordult Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszonyhoz segítségért, hiszen amikor még család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt, egy rendezvényen arról beszélt, hogy a jó szülésélmény egy életre meghatározó. Teljesen egyetértek ezzel a kijelentéssel, azonban sajnos cselekvés nem követte az álláspontját.

"Az édesanyák legboldogabb, ugyanakkor legintimebb, legbizonytalanabb és egyben legkiszolgáltatottabb napjai, amikor gyermekeiket világra hozzák. Az ezt megelőző 9 hónapos időszak teljesen más, mint az életük többi szakasza. Szerencsés esetben e 9 hónap alatt minden rendben megy, de sokakat nyilvánítanak veszélyeztetett terhessé, így számukra kiemelten fontos, hogy egy bizalomra épülő kapcsolatot alakíthassanak ki az őket ezen időszakon végigkísérő szakemberrel" - írja.

Beleznay Zsuzsanna úgy véli, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabb és legkomfortosabb körülmények között szülhessenek az anyukák, egész egyszerűen: hogy biztonságban érezzék magukat.

"Ezt segíti, a „fogadott” orvos és szülésznő rendszere. Az anya és az így kiválasztott orvos között egy olyan magas fokú bizalom jön létre, amely nem helyettesíthető mással!"

- fogalmaz.

Kiemelte, hogy több tízezren írták alá a „Szabad szülészorvos- és szülésznőválasztást, tiszta körülményeket az egészségügyben! Javítsanak az új egészségügyi szabályokon!” című petíciót.

Terézváros alpolgármestere arra is kitért, hogy "Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2021. január közepén azt mondta: „Jogos igénynek tartjuk, hogy minden hölgy annál szülhessen, aki kezelte. Keressük azt a megoldást, ami nem feszíti szét a jelenlegi megállapodás kereteit”. A „megoldást” január végére ígérték, azonban sajnos lassan 2 év telt el, és jele sincs annak, hogy megtalálták volna."

Beleznay ezért azt szeretné, hogy

legkésőbb a hónap végéig alkossanak átlátható szabályozást a szülészet rendszerében!

"Az anyukák, a családok és az áldott állapotban lévő hölgyek biztonságérzetének a védelme érdekében, adjuk vissza nekik azt a jogukat, hogy eldönthessék, ki segítse világra babájukat! Meglátásom szerint minden anyának jogában áll eldöntenie azt, hogy ki segítse világra a gyermekét!" - zárja posztját.