Washington több száz millió dolláros segéllyel támogatja Szíriát és Egyiptomot

Washington több száz millió dolláros segéllyel támogatja Szíriát és Egyiptomot

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy 756 millió dolláros humanitárius segélyt biztosít Szíriának. A kormány azt is jelezte, hogy Egyiptom újból számíthat a több száz millió dolláros éves amerikai katonai segély jelentős részére, miután Washington értékelése szerint az észak-afrikai országban javult az emberi jogok helyzete - írja az MTI.

Az Egyesült Államok idén már bejelentett egy 808 millió dolláros csomagot Szíria számára. Az újabb segéllyel Washington elkötelezett támogatásáról akarja biztosítani a szíriai népet

- hangsúlyozta közleményében Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A csomagról az Egyesült Államok ENSZ-hez akkreditált nagykövete, Linda Thomas-Greenfield tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot annak csütörtöki, Szíriával foglalkozó ülésén.

Blinken közleményében egyúttal méltatta azt a nemzetközi egyezményt, amely lehetővé teszi, hogy a török határon át humanitárius segítség érkezzen Szíriába. A Biztonsági Tanács július közepén elfogadott egy határozatot, amely hat hónappal meghosszabbította a megállapodás határidejét. A nyugati országok eredetileg egy évvel akarták megtoldani a 2014 óta működő mechanizmus engedélyét, de Oroszország csak fél évbe egyezett bele. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy az a 2,4 millió ember, aki Idlíb és Aleppó tartomány felkelők ellenőrizte részén él, Damaszkusz engedélye nélkül segítséghez juthasson.

Blinken megjegyezte: a szállítmányok létfontosságú árucikkeket, például élelmiszert és gyógyszert tartalmaznak.

A szíriai háború 2011-es kezdete óta Washington 15,7 milliárd dollár értékű humanitárius segítséget nyújtott a közel-keleti országnak, és ezzel annak legfontosabb globális támogatója.

A washingtoni kormány szerdán azt is bejelentette, hogy újra folyósítja Egyiptomnak a hagyományos 300 millió dolláros éves katonai segély jelentős részét, 170 millió dollárt, miután értékelése szerint javult az emberi jogok helyzete az észak-afrikai országban. Egyiptom mintegy ötszáz politikai foglyot engedett szabadon az elmúlt időszakban. Becslések szerint 60 ezer másként gondolkodó ül börtönben az országban.

Több jogvédő csoport és amerikai képviselő azt kérte a kormánytól, hogy továbbra is vonja meg a segélyt Egyiptomtól, mert meglátásuk szerint Kairó rosszul bánik a demokráciapárti aktivistákkal, jogvédőkkel, újságírókkal, írókkal és ellenzéki politikusokkal.

Az Egyesült Államok több milliárd dollár katonai segélyt folyósított Egyiptomnak azóta, hogy az észak-afrikai ország 1978-ban békeszerződést kötött Izraellel.