Új koronavírus-szabályok az iskolákban: nincs többé különbség oltatlan és oltott diák között

tanár, pedagógus, iskola
Kiosztják a feladatlapokat a középszintű angol írásbeli érettségi vizsga előtt a salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban 2022. május 5-én.
Fotó: MTI/Komka Péter

A Belügyminisztérium levélben értesítette az iskolákat a koronavírus miatti új szabályokról – derült ki az RTL Híradóból.

Ezek alapján a következők változnak:

Az igazolt fertőzöttek tünetmentes kontaktjainak nem kell karanténba menniük, helyette 5 napig maszkban ülhetnek az órákon, attól függetlenül, hogy kaptak-e oltást, vagy sem.

Csak annak kell karanténba mennie, akinek pozitív a tesztje.

A karantén alap esetben 7 nap, utána a diák automatikusan gyógyultnak tekinthető, de ha a 4. napon már nincs láza és a légúti tünetei is megszűntek, akkor egy negatív teszttel már az 5. napon már mehet iskolába.

Zalay Szabolcs, a pécsi Leöwey Klára Gimnázium igazgatója a televíziónak elmondta, szerint életszerű az intézkedés, és azért is jó, mert így nem kerülnek egész osztályok karanténba, és folyhat a tanítás.

A riportban megszólalt Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke saját praxisában azt tapasztalja, hogy szeptember óta ugyan nőtt a náthás tünetekkel küzdő gyerekek száma, és naponta több koronavírus-fertőzött is akad,

meglepő módon a pozitív esetek többsége inkább csecsemőkorú.

Jelenleg 29 gyermeket ápolnak kórházban a fertőzés miatt, az 5 és 17 év közötti korosztálynak harmada kapott oltást.