Brazília békét akar Ukrajnában

Ukrajna, háború,
Fájlnév K__AP20220916228.jpg Képcím Ukrajnai háború Képszöveg Harkiv, 2022. szeptember 16. Sírokat tárnak fel egy temetőben, a kelet-ukrajnai Harkiv megyében néhány nappal korábban visszafoglalt Izjumban 2022. szeptember 16-án.
MTI/AP/Jevhen Maloletka

Néhány héttel a brazil elnökválasztás előtt Jair Bolsonaro elnök az ukrán-orosz háború befejezésére szólított fel egy kampánybeszédében - írta az MTI.

"Testvérek vagyunk, egymás javát akarjuk. Bízunk a békében, Brazília mindent megtesz, és eddig is mindent megtett a béke érdekében"

- mondta Bolsonaro kampánykörútján Prudentópolis városban - jelentette helyi idő szerint péntek este a G1 brazil hírportál.

Prudentópolis városát Brazília "kis Ukrajnájának" tartják. Az 53 ezer lakos háromnegyede ukránok leszármazottja, a várost és környékét pedig több tucat hagymakupolás templom díszíti.

Brazíliában a becslések szerint mintegy 600 ezer ukrán származású lakos él, akik többnyire az ország déli részén telepedtek le. Paraná államban néhány város, mint Guarapuava és Prudentópolis menekülteket is befogadott már Ukrajnából.