Magyar munkaerő-piaci kvótát és vendégmunkás-stopot követel a Jobbik

Magyar munkaerő-piaci kvótát és vendégmunkás-stopot követel a Jobbik

Z. Kárpát Dániel leszögezte, megvonnák a támogatást azon multicégektől, akiknél egy bizonyos hányad felett harmadik országokból érkező munkavállalókat foglalkoztatnak.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy

magyar munkaerő-piaci kvóta és vendégmunkás-stop bevezetését kezdeményezi a Jobbik.

Elmondta, ezenkívül megvonnák a támogatást azon multicégektől, akiknél egy bizonyos hányad felett harmadik országokból érkező munkavállalókat foglalkoztatnak.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerint látható, hogy

miközben a magyar dolgozók körében a nyugati bérekhez történő felzárkózása igénye él, addig nagyjából a keleti bérszínvonal és a keleti munkavállalók özöne jellemezte a magyar gazdaságot az elmúlt években.

Hangsúlyozta, a Fidesz nyáron újabb hat harmadik világbeli dolgozók felé nyitotta ki a munkaerőimport lehetőségét, így legalább tízezer újonnan érkező brazil, kolumbiai, vietnámi, indonéz és Fülöp-szigeteki munkavállalóra lehet számítani.

A jobbikos politikus arról beszélt:

a Fidesz kormányzása idején két-háromszorosára, 80-90 ezerre emelkedett az Európai Unión (EU) kívülről "importált" dolgozók tábora, miközben százezres azon inaktív magyar polgárok száma, akik már kiestek a munkanélküli-ellátásból, s akiket átképzésekkel alkalmassá kellene tenni ezen állások betöltésére.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, szerinte például arra volna szükség, hogy

a kormányzat ne adjon vissza nem térítendő támogatást azon cégeknek, amelyeknél tíz százaléknál magasabb az EU-n kívüli munkavállalók aránya, valamint írják elő a magyar nyelv legalább alapfokú ismeretét a messzi országokból érkező munkavállalók számára.

A Fidesz szervezetten telepíti be a harmadik világból a munkaerőt - fogalmazott a jobbikos politikus, aki szerint ezzel a kormány egyszerre járul hozzá a bérszínvonal alacsonyan tartásához és a munkavállalók kiszolgáltatottságához.

Z. Kárpát Dániel jelezte: pártja a közeljövőben a parlament elé terjeszti javaslatcsomagját annak érdekében, hogy "egy tolerálható keret alá" szorítsák a külföldi munkavállalók számát Magyarországon.