Túlélt két világháborút, a kommunizmus évtizedeit, de az energiakrízis miatt bezárhat a patinás pécsi Aranykacsa étterem

Aranykacsa
A pécsi Aranykacsa étterem
Facebook/aranykacsarestaurant

Lejárt a földgázszolgáltatóval kötött határozott idejű szerződése a legendás Aranykacsa étteremnek és a tulajdonos, Háber Tamás hiába keresett meg minden Magyarországon bejegyzett földgázkereskedő vállalkozást, nem kapott olyan ajánlatot, amelynek köszönhetően felelősen tovább lehetne üzemeltetni a patinás vendéglátóhelyet.

Már negyven évvel ezelőtt is az Aranykacsa volt az az étterem, amelyet egy pécsi elsőként ajánlott egy olyan vendégnek, aki nem ismerős a megyeszékhelyen. Az 1913-ban alapított étterem túlélt két világégést, ám a szomszédunkban zajló háború által okozott energiaválság miatt átmenetileg kénytelen lehúzni a rolót

- idézte az étterem közösségi oldalát a Baranya Megyei Hírportál online kiadása, a Bama.hu.

„Tájékoztatom, hogy vállalkozásunk átmenetileg szüneteltetjük. Ennek oka, hogy a lejáró földgázellátási szerződésünket ajánlat hiányában nem tudjuk meghosszabbítani!”

Ezt olvashatják azok, akik az Aranykacsa Étterem étlapján keresnék a kedvenc ételüket.

Háber Tamás, az Aranykacsa tulajdonosa az étterem Facebook-oldalán elmondta, tizenkilenc szolgáltatót kerestek meg, hogy tegyen számunkra ajánlatot a működéshez szükséges földgáz biztosítására.

Ebből kilenc helyről elutasító választ kaptunk és egyetlen ajánlat futott be hozzánk, de olyan feltételeket között, amelyek mentén egy hozzánk hasonló kisvállalkozás csak veszteséget tud termelni

- közölte Háber Tamás.

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének egykori elnöke keresi a megoldást a nehéz helyzetre. Elmondása szerint H-tarifás villanyóra, hőszivattyú és napelemes rendszer lenne az ideális megoldás az étterem energiaellátására, ám ez egyrészt időigényes folyamat, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy a városképi szempontból központi helyen álló épület megkapja erre a szükséges engedélyeket.

Fájdalmas volt az itt töltött negyven év után meghozni ezt a döntést, de ilyen körülmények között nem kockáztathattam meg, hogy az alkalmazottaink karácsony előtt szembesüljenek azzal, hogy már nincsen állásuk

- összegezte a döntés hátterében álló indokokat a vállalkozó, aki azon az állásponton van, hogy kivár tavaszig és akkor hoz majd döntést a lehetséges folytatásról.