Pozitív lett a német kancellár koronavírus-tesztje

Olaf Scholz, németország
Olaf Scholz német kancellár a Daniel Risch liechtensteini kormányfővel tartott sajtóértekezleten a berlini kancellárián 2022. május 17-én.
Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber

Pozitív lett Olaf Scholz német kancellár hétfőn készített koronavírus-tesztje - közölte az MTI a szövetségi kormány szóvivőjére hivatkozva.

Steffen Hebestreit Twitter-bejegyzése szerint

a kancellárnak enyhe megfázásos tünetei vannak, és a pozitív teszt miatt elkülönítésbe vonult.

Emiatt a hétre tervezett nyilvános programjait lemondta.

A hét legfontosabbnak tartott - nem nyilvános - programja a szövetségi kormány és a tartományok szerdai tanácskozása a tartományi kormányfők egyeztető testülete, a miniszterelnöki konferencia keretében. Szóvivőjének tájékoztatása szerint Olaf Scholz videókapcsolat révén vesz majd részt a megbeszélésen.

A téma az első kettő - bő harmincmilliárd eurós - tehercsökkentő csomagot követő újabb, ezúttal 65 milliárd eurós intézkedéscsomag, amely az energia drágulása és az infláció emelkedése miatt a lakosságra és a vállalatokra nehezedő terhek további enyhítését szolgálja. A szövetségi kormány a tervek szerint a tartományokkal közösen finanszírozza a csomagot.

A német kancellár szervezetében első alkalommal mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), pedig a munkájával járó sűrű kontaktusok, találkozások miatt rendszeresen tesztelik.

A SARS-CoV-2 által okozott betegség (Covid-19) ellen teljes védőoltással és emlékeztető oltással is rendelkező politikust sajtójelentések szerint a hét végén Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatása előtt PCR-tesztet készítettek, vasárnapi hazatérése után pedig gyorstesztet. A lelet rendre negatív volt.