Orbán Viktornak szegezte kérdéseit az ellenzék, főleg ígéretcunamival és panelekkel felelt

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Béli Balázs/Alfahír

Ismételten Orbán Viktornak szegezhették kérdéseiket az ellenzéki képviselők az azonnali kérdések órájában, az Országgyűlés idei őszi ülésszakának első ülésén.

Elsőként a DK-s Kálmán Olga tette fel kérdését a miniszterelnöknek, kétperces azonnali kérdésében főként a megélhetést érintő terhekről beszélt.

A DK politikusa szerint tönkretette a kormány forintot az elmúlt évtizedben, mivel rekordmagas az euróárfolyam.

Hagyjon fel az összeesküvés-elméletekkel

- kérte, majd felsorolta az egyes élelmiszerárak emelkedését, és a különféle adóterhek növekedését is szóvá tette. Azzal érvelt, hogy minél többe kerül a bevásárlás, annál több az áfabevétel.

Meddig folytatják az élelmiszerárak emelését? - kérdezte Kálmán Olga, aki a DK nemrég megalakított árnyékkormányának javaslatait is emlegette.

Orbán Viktor válaszában úgy fogalmazott, hogy az élelmiszerár-emelések a szankciók megszűnése után csökkenhetnek. A forint-euró árfolyamról a Gyurcsány-kormány devizahiteles gyakorlata is tehet.

Viszontválaszában Kálmán Olga azt mondta, szerinte akkor lesz vége a drágulásnak, amikor vége lesz az Orbán-kormánynak. Hozzáfűzte, hogy a kormányzat egy megélhetési válságba sodorta az országot.

Egyperces viszontválaszában a miniszterelnök azt mondta, nehéz úgy egymásra figyelni, ha közben kilövik az ember szemét. 

2002 és 2010 között önöknek volt lehetősége kormányozni, most árnyékban teszik ezt. Maradjanak is árnyékban

- tette hozzá Orbán Viktor.

Molnár Zsolt (MSZP) azt kérdezte a kormányfőtől, miért sarcolnak. Elmondása szerint 15 forintos kWh-nkénti áron termeljük Pakson az áramot, mégis drágábban juthatnak hozzá a hazai fogyasztók.

Ilyen infláció és euróárfolyam mellett ez a megemelt rezsiár sarcnak számít

- fogalmazott a szocialista politikus. Azt kérte, haladéktalanul álljon vissza a lakossági áramköltség az átlagfogyasztás felett is.

A miniszterelnök válaszában arra kérte az MSZP-t, hogy támogassák a paksi beruházásokat. Az áram és a gáz árát nem a kormány határozza meg, hanem az EU. A paksi áramot azért nem adhatják olcsóbban, mert még nem épült meg Paks II - mondta.

Molnár Zsolt viszontválaszában úgy reagált, a magyar családokon kettős feszültség van jelenleg, egyrészt az esti meccs csoportgyőzelme, másrészt a villamosenergia ára kapcsán. Viszont továbbra is a családok támogatását sürgette.

Viszontválaszában Orbán Viktor azt hangoztatta, hogy egyetért abban Molnár Zsolttal, hogy támogassák a családokat. Ha megszűnnek a szankciók. Ennek támogatására kérte fel az MSZP-t.

Lukács László, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt szegezte Orbán Viktornak,

az utóbbi időben mennyi étterem, kisbolt és kisvállalkozás zárt be az élelmiszer-, és rezsiáremelkedés miatt,

ez pedig a magyar gazdaságra is károsan hat.

Lehet, hogy az ön egyik kedvenc étterme épp azt fontolgatja, hogy bezár

- érvelt Lukács, aki azt kérdezte meg a kormányfőtől, mit terveznek tenni, és mit üzennek a bezárt és bezárásra váró kkv-k számára.

Válaszában a kormányfő úgy fogalmazott, hogy az energiaszektorban és a termelő szektorban próbálnak beavatkozni. A nagyobb vállalkozásoknál a „gyármentő” programot nevezte meg. A munkaerőpiacon várhatóan elbocsátások lesznek, ezért fogják majd támogatni az ilyen válaszlehetőséget - vetítette előre Orbán.

Viszontválaszában Lukács László a legkisebb magyar vállalkozások érdekében érvelve rámutatott, ők kevésbé részesülhetnek az állami támogatásokból, miközben a multinacionális vállalatokat továbbra is támogatja a kormány.

Viszontválaszában Orbán Viktor megismételte, hogy a három programjuk alapján 2040 milliárdos támogatás jutott a vállalkozásoknak.

Azt javaslom önnek, hogy a program induljon el és aztán döntsön arról, hogy sikeres volt-e a program

- reagált a miniszterelnök.

Tordai Bence, a Párbeszéd vezetője arról beszélt,

a Fidesz tavaszi választási ígéreteivel ellentétes intézkedéseket hozott az utóbbi hónapokban.

A lehető legrosszabb feltételekbe kényszerítették magukat az orosz gázimport kapcsán. Hatalmas pénzt kell ezért fizetnünk az oroszoknak - tette hozzá, majd megkérdezte, vállalják-e a felelősséget a magyar családok költségnövekedéséért.

Orbán Viktor szerint Tordai is úgy véli, hogy a szankciók miatt emelkedtek az energiaárak. A kormányfő szerint az EU akadályozta meg a fixáras szerződés megkötését az oroszokkal.

Tordai viszontválaszként azt mondta, úgy látja, hogy "szövegértelmezési problémái vannak" a kormányfőnek. Szerinte az orosz gázárak az ígéretek ellenére mégis megnőttek a hétszeresére, miközben a magyar családok reálbére nem növekedett ilyen mértékben.

A miniszterelnök viszontválaszában azt tanácsolta, hogy Tordai ahhoz forduljon, akit a válasz illet. 

Értékeljük és becsüljük meg azt a tényt, hogy minden hónapban támogatják az embereket a rezsiköltségekben

- tette hozzá a kormányfő.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselőjeként elmondta, 2011 óta sosem csökkent az előző évhez képest ennyire a gyermekszületések száma, nem beszélve az elvándorlásról. A rezsi kifizetését és az iskolai oktatás problémáját is említette, majd a multik extraprofitjára terelte a szót. Emellett a fiatalokat érintő saját lakás megszerzésének problémájáról beszélt.

Egy fenntarthatatlan államháztartás felé rohanunk. Mit terveznek tenni az összeomlás elkerülése érdekében?

- kérdezte.

Orbán Viktor válaszában azt mondta, a tavalyi szja összegének egy részét fizették ki idén. Ha bármilyen javaslatát megfogadná, akkor csődbe menne az ország. A nyugdíjakat továbbra is az infláció mértékéhez kötik.
Sok minden történt az elmúlt évben családtámogatás címen, de áttörést a kormány még nem ért el, azonban újabb családtámogatásokat nyújtanak be - közölte Orbán Viktor.

Dúró Dóra viszontválaszában elmondta, a családpolitikai intézkedéseket kevésnek tartja az elmúlt 12 évben. Sokan a gyermektelenekhez képest hátrányt szenvednek el a munakerőpiacon, illetve jócskán kitolódott a szülői életkor az első gyermek vállalásakor - világított rá.

A miniszterelnök viszontválaszában azt mondta, a Covid-válság után most azt energiaválság jött. Egyetértett abban Dúró Dórával, támogatják, hogy a nők 30 év előtt szülhessenek, s így akár 30 éves korig is lehet kapni szja-mentességet.

Kanász-Nagy Máté (LMP) a kormány bejelentett intézkedései fenntarthatatlanoknak nevezte, mivel a zöld szempontokat nem veszik figyelembe. Szerinte

ideje megérkezni a 21. századba.

Energiaválságról nem lehet klíma- és környezeti válság nélkül beszélni, mert ezek szorosan összefüggnek. A szélenergia hasznosításának engedélyezését javasolja, úgy látja, abszurd, hogy most ennek az energiaforrásnak a használatát nem teszik lehetővé. Kanász-Nagy még a klímabérlet és a zöld közösségi közlekedés bevezetését is sürgette. 

Orbán Viktor szerint ne állítsuk szembe egymással a nemzetstratégiai célokat. A szél- és a napenergia használatáról még a kormányban sincs egyetértés és a vita sincs még lezárva.

Atomenergia nélkül nem tudjuk megoldani az energiaellátást

- közölte a kormányfő.

Viszontválaszában az LMP-s politikus Palkovics László miniszter álláspontját idézte fel, miszerint a szélenergia hasznosítása folyamatban van, de kíváncsi a részletek kapcsán Orbán Viktor álláspotnjára.

Orbán Viktor viszontválaszként elmondta, hazánkban vannak szélturbinák. Azonban az ezzel kapcsolatos viták is még megjelennek. Ezenfelül a hatékonyságról is vannak még viták.

A DK-s Varju László a rezsiszámlák kifizetésére hívta fel a figyelmet, majd az árnyékkormányra és javaslataikra tért rá.
Ma annak is emelkedik a rezsidíja, aki belefér az átlagfogyasztásba - mondta, majd amellett érvelt, hogy a kedvezményes díjszabást mind a gáz, mind az áram esetében jobban ki kell terjeszteni. Varju szerint továbbá 

a gáz- és az áram áfáját egyaránt 5-5 százalékra kell csökkenteni.

Ehelyett szerinte a kormány cserbenhagyja az embereket. Kérdése pedig úgy szólt, hogyan tervezik mindezt a továbbiakban.

Orbán Viktor megismételte, hogy Európában  szerinte a magyar kormány adja a legnagyobb támogatást az energiaár-képzésnél.

Milyen kár, hogy amikor kormányon voltak, ennek éppen az ellenkezőjét csinálták

- zárta válaszát a miniszterelnök.

A szintén DK-s Arató Gergely viszontválaszként elmondta, nem mondott a kormányfő semmit arról, mit kínálnak azoknak, akik nem tudják kifizetni a rezsit, akik minimálbért keresnek, akiknek a fizetését felemésztette az infláció. Hogy képzeli ezt? - kérdezte.

Viszontválaszában a miniszterelnök megismételte, hogy a családok 181 ezer forint kapnak támogatásként.