Csak Novák Katalin nem írta alá a közép-kelet-európai elnökök közös, ukrajnai annexiót elítélő nyilatkozatát

Novák Katalin
Novák Katalin, a kormányzó Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol megválasztják az új államfőt 2022. március 10-én.
MTI/Máthé Zoltán

Az elnökök elítélik az Oroszország általi ukrajnai annexiót, soha nem fogják azt elismerni, és követelik az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás fokozását.

Ez a közös nyilatkozat lényege, amit a közép- és kelet-európai országok elnökei láttak el kézjegyükkel így tiltakozva és elítélve, hogy Oroszország illegálisan ukrán területeket annektált.

A nyilatkozatot aláíró elnökök sorából azonban feltűnően hiányzik egy név: Novák Kataliné, Magyarország köztársasági elnökéé

- vette észre a szlovákiai Napunk hírportál.

A HVG honlapján jelezte, hogy Novák Katalin neve hiányzik a nyilatkozatot szintén közzé tevő Zuzana Caputová szlovák elnök a hivatalos honlapján is. Ugyanakkor a magyar köztársasági elnök hivatalos oldalán nincs nyoma a nyilatkozatnak. Az utolsó hír Novák Katalin amerikai útjáról szól. A lap megkérdezte a Köztársasági elnöki Hivatalt, hogy Novák Katalin miért nem írta alá a nyilatkozatot, illetve mi az álláspontja az orosz annexióval kapcsolatban, de egyelőre nem kaptak választ.

A nyilatkozat szövege:

“Mi, Közép- és Kelet-Európa országainak elnökei, amelyeknek vezetői ellátogattak a háború sújtotta Kijevbe, és saját szemükkel győződtek meg az orosz agresszióról, nem hallgathatunk mikor Oroszország nyíltan megsérti a nemzetközi jogot, ezért a következő nyilatkozatot tesszük:

Megerősítjük, hogy támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi egységét. Nem ismerjük el és soha nem fogjuk elismerni Oroszország azon törekvését, hogy annektálja Ukrajna bármilyen részét.

Szilárdan kiállunk a 2008-as NATO-csúcs döntése mellett, mely Ukrajna eljövendő NATO-tagságáról szól.

Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázió elleni védekezésben, követeljük, hogy Oroszország azonnal húzódjon vissza az összes megszállt területről és felszólítjuk az összes Szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának szánt katonai segítséget.

Mindenkit, aki agresszív bűnöket követ el, felelősségre kell vonni."

Az aláíró elnökök:

Zuzana Čaputová, Szlovákia köztársasági elnöke, Miloš Zeman Csehország köztársasági elnöke, Alar Karis,, Észtország elnöke, Egils Levits Lettország elnöke, Gitanas Nauseda Litvánia elnöke, Stevo Pendarovski Észak-Macedónia elnöke, Milo Đukanović Montenegró elnöke, Andrzej Duda Lengyelország elnöke, Klaus Iohannis Románia elnöke.