Brenner: A Jobbik nem alattvalónak, hanem felelős értelmiséginek tekinti a tanárokat

Brenner: A Jobbik nem alattvalónak, hanem felelős értelmiséginek tekinti a tanárokat

Bármikor, amikor a csüggedés lesz rajtam úrrá, csak arra gondolok, hogy a történelemben az igazság és a szeretet mindig győzedelmeskedett

- idézte Mahátma Gandhi szavait Brenner Koloman hétfői napirend előtti felszólalásában, hozzátéve, hogy az indiai gondolkodó és politikus szavai pontosan illenek azon tanárokra, akiket az elmúlt időszakban elbocsátottak "az Önök egypárti túlhatalmának helyi csinovnyikai".

A Jobbik országgyűlési képviselője szerint a felmondólevelét kézhez kapó pedagógusok és a diákok, szülők egyaránt azt érezhetik, hogy ez az "Önök fideszes pártállama" - szólt a kormányzati padsorokhoz.

Brenner szerint ez jól mutatja, hogy alattvalónak tartják nem csupán a pedagógusokat, hanem általában az értelmiségieket. Főként azért, mert megtiltották az egyik alapvető jogukat, a sztrájkjogot.

Ezért végső elkeseredésükben a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak

- fűzte hozzá a jobbikos politikus, rámutatva, hogy még a Fidesz törvényei szerint sem lehetne "egy ilyen aránytalan és teljes mértékben hibás lépéssel" ezeket a tanárokat így megbüntetni.

Leszögezte:

a Jobbik nem alattvalónak, hanem felelős értelmiséginek tekinti a tanárokat, "ők a jövőnk záloga".

"Nézzenek majd tükörbe, hogy ebből a nemzeti katasztrófából", amit az elmúlt lassan 13 év okozott, hogyan tudunk kikászálódni - fogalmazott.

Milyen logika az, hogy pont azon pedagógusokat büntetik, akiknek az lenne a feladata, hogy a jövő ifjúságát az értékek melletti kiállásra neveljék?

- vetette fel.

Egy kiegyensúlyozott polgári demokráciában mi lennénk a legelsők, akik a törvényes rend pártján annak betartatását követelnék, de most, 32 évvel a rendszerváltás után eljuttatták hazánkat oda, hogy "már papírjuk van arról, hogy ez nem kiegyensúlyozott polgári demokrácia"

- hangsúlyozta a jobbikos politikus.

Brenner szerint egyértelműen a tanárok és a diákok oldalán áll az igazság, ezt mindenki érzi, nem véletlenül lesznek országos pedagógussztrájkok.

Ebben a rendkívül nehéz gazdasági és szociális válságban egy igazi konzervatív politika az lenne, ha azonnal átcsoportosítanának az idei évi költségvetésből annyit az oktatás ügyére, hogy a pedagógusoknak meg lehessen adni az 50 százalékos béremelését

- érvelt a Jobbik képviselője, aki szerint ez "egy tollvonással" megoldható lenne.

Brenner szerint a fűtés költségeire szintén biztosítani kell forrást, hogy ne kelljen megint online oktatásra áttérni. Hozzáfűzte:

Ez egy olyan közös nemzeti ügy, amelyben Önöknek végre felül kell emelkedniük a pártpolitikán.

Érvelése szerint at az igazi konzervatív válságkezelés, ha nem 6, hanem a GDP 8 százalékát az oktatásra fordítjuk. Ráadásul most lenne itt az ideje annak az átfogó modernizálásnak, amelytől a 21. században minden magyar polgár jóléte és szabadsága függ - zárta felszólalását.

Ezután Rétvári Bence államtitkár reagált Brenner mondandójára, kijelentve, hogy

a kormány egyik kiemelten fontos területe az oktatás, és ezt jól mutatja az elmúlt 12 év.

Szavai szerint 2010 előtt a tanári bérek kifizetéséhez hitelt kellett felvenniük az önkormányzatoknak, 1200 milliárd forint értékben, beleértve az egészségügyi és más szociális foglalkoztatottakat. Érvelése szerint az adósságállomány és az oktatási színvonal kiegyenlítése miatt kerültek állami fenntartásba az iskolák.

Rétvári szerint akiknél béremelés történt, pont a tanárok voltak, és folyamatban van most is az 50 százalékos béremelési program, melynek egy része legkorábban jövőre esedékes.

Viszont az államtitkár szerint ennél többet is lehetne emelni, de ezzel kapcsolatban "nem éppen értő fülekre találunk Brüsszelben" - hangoztatta.

Arra is kitért a 2006-os gumilövedék és könnygáz bevetésének felemlegetésén túl, hogy az iskolai tantermek téli fűtéséhez szükséges gáz alternatív megoldásain dolgoznak. Az erre is kiható energiadrágulást pedig alapvetően az Oroszországgal szembeni szankciókkal magyarázta.