A Fidesz már 2010-ben sem ígért semmit a tanároknak: 95 oldalon 3-szor írták le a pedagógus szót

Orbán Viktor, iskola,
Orbán Viktor miniszterelnök (j3) átvágja a nemzetiszínű szalagot a törökbálinti Bálint Márton Iskola új épületének avatóünnepségén 2013. szeptember 2-án.
MTI Fotó: Beliczay László

Emlékezetes, 2010-ben a Fidesz még bajlódott azzal, hogy választási programot írjon, meg is alkották a Nemzeti ügyek politikája című dokumentumot - amit aztán le is töröltek a fidesz.hu oldalról.

Mivel mi elmentettük, így érdemes fellapozni, hogy mit gondolt a NER hajnalán Orbán Viktor és Fidesz akkori vezérei például az oktatásról. 

Kezdjük ott, hogy 95 oldalas kiadvány kiemelt pontjai között nem is szerepel az oktatás ügye.

Külön fejezetben foglalkoztak a gazdasággal, a rendteremtéssel, az egészségüggyel, a szociális biztonsággal, és a jogállamisággal, ám a pedagógus szó mindössze három alkalommal szerepel a Fidesz választási kampányában.

Egyszer Lázár János írt arról, hogy legyen következménye annak, ha bűnözők pedagógusokra támadnak, aztán Soltész Miklós megállapította, hogy "a gyermekfelügyelők, pedagógusok, szociális munkások eszköztelenül és a végletekig túlterhelt állapotban dolgoznak", majd ugyanő leszögezte, "fontos tényező a pedagógusok, oktatók és nevelők megbecsülésének és tekintélyének helyreállítása is." Utóbbi két ígéret - legalábbis a mai pedagógusdemonstráció fényében - egészen biztosan nem valósult meg.

Ezt mutatja az is, hogy 2010 és 2022 között csökkent a pedagógusok száma Magyarországon.

Ugyanakkor jellemző a Fidesz oktatással kapcsolatos hozzáállására, hogy Matolcsy György a program gazdasági fejezetében foglalkozik az oktatással: "A felsőoktatás és a szakképzés célszerűsítése" címmel. 

Pedagógusbéremelést a későbbi jegybank elnök sem ígért,

ugyanakkor már előrevetítette az összeszerelő üzemként működő Magyarország lázálmát.

"A betelepülő nagyvállalatok többnyire ki is használták ezt a lehetőséget, sőt az ezredforduló óta egyre inkább magasabb szakképzettséget igénylő munkafolyamatokat telepítenek az országba, és ehhez egyre kevésbé találnak jól képzett szakmunkásokat. Olyannyira, hogy mára a külföldi nagyvállalatok letelepedésének, de a hazai kis- és középvállalatok fejlődésének is egyik legfőbb gátjává a jól képzett szakemberek hiánya vált"

- fogalmazta meg igényét a gyári munkásokra Matolcsy György. Majd a fejezetet ezzel zárta le:

"Jelenleg a felsőoktatásban szerezhető diplomák felére nincs piaci kereslet, ezért a felvételizőknek több információt kell adni a szakok piaci értékéről."

Azóta látjuk, hogy ez a fajta szemlélet hova vezetett.