Gyöngyösi Márton: Itt az ideje, hogy Európa a saját kezébe vegye a sorsát!

Gyöngyösi Márton: Itt az ideje, hogy Európa a saját kezébe vegye a sorsát!

"A II. világháborút követően Európa és az Amerikai Egyesült Államok között egy függő viszony alakult ki, amelyben Európa biztonságának garanciáit az Egyesült Államok vállalta magára. A mai politikai helyzet azonban egyre világosabban mutatja, hogy Európának ideje volna meghaladni ezt a rendszert. Annál is inkább, mert minden anyagi lehetősége megvan rá.

Donald Trump elnöksége volt az első figyelmeztetés az öreg kontinens számára azt illetően, hogy az amerikaiakkal fennálló biztonságpolitikai „gentlemen’s agreement” hamarosan felbomolhat. Az Oroszország által Ukrajnában kirobbantott háború pedig immár egyértelmű kényszerhelyzetbe is hozta az Európai Uniót, hogy szervezze meg saját védelmét.

Jóllehet az elmúlt hónapokban soha nem látott egység jött létre a Kreml ellen, valamint a szankciók elfogadásának tekintetében, Európa gyengeségére is fény derült. Meglehetően ellentmondásos helyzet ez, hiszen az EU tagállamai óriási katonai potenciállal bírnak, mégis, eddig sohasem merült fel komolyan annak a lehetősége, hogy egy valódi európai hadsereg jöhessen létre. Mégis, a jövőben mindez szükséges lehet, hiszen éppen a mostani helyzet bizonyította be: a gazdasági fenyegetés, és szankcionálás ugyan tud nehéz pillanatokat okozni az agresszornak, a végső elrettentéshez, vagy a béke kikényszerítéséhez kevés.

Éppen ezért volna fontos, hogy az Európai Unió értékelje annak lehetőségét, hogy gazdasági és politikai erejét megfelelő katonai képességekkel is alá tudja támasztani"

- írja véleménycikkében Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, EP-képviselője.

Az eredeti, angol nyelvű cikk ezen az oldalon olvasható.