Törökországi gázcsomópont létesítésére tett ajánlatot Putyin Erdogannak

Törökországi gázcsomópont létesítésére tett ajánlatot Putyin Erdogannak

Törökországi gázcsomópont létesítésére tett ajánlatot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai találkozóján török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak, írja az MTI.

Putyin a Törökországon átvezető útvonalat nevezte az Európai Unióba (EU) szállítandó gázexport "legmegbízhatóbb útvonalának", hozzátéve, hogy nem csupán ellátóközpontról lenne szó, hanem az árak meghatározásának a helyszínéről is.

"Az árak az egekbe szöktek. Mi könnyen teremthetnénk piaci szinteknek megfelelő árakat, mindenféle politikai felhang nélkül" - fogalmazott Putyin.

Az elnök már szerdán, a Moszkvában megrendezett Orosz Energiahét 2022 rendezvényén hangsúlyozta, Oroszország kész növelni a gázszállítást Európába, és már ekkor példaként említette a törökországi csomópont lehetőségét. Mint mondta, e csomópont kiválthatná az egyébként soha be nem üzemelt, a Balti-tengeren lévő Északi Áramlat 2-t.

Az ügyben a svéd és a dán hatóságok vizsgálatot indítottak, és bár már bejelentették, hogy szabotázsakcióról van szó, elkövetőt egyelőre nem azonosították.

A török elnök egyelőre nem mondott véleményt az ajánlatról. Erdogan többször jelezte: Ankara kész közvetíteni az ukrajnai háborúban szemben álló felek között.

Márciusban a török kormánynak valóban sikerült tárgyalóasztalhoz ültetnie Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert Antalyában, bár a tárgyalások nem jártak gyakorlati eredménnyel.

Csütörtöki megbeszélésük során Putyin és Erdogan a fekete-tengeri gabonaszállítmányokra is kitért, melyek kapcsán Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy még mindig nem érkezik elegendő mennyiségű gabona a rászoruló országokba.

Ukrajna és Oroszország Ankara támogatásával írt alá júliusban megállapodást a gabonaexportról, amely rendezte a háború miatt megrekedt ukrán gabonaszállítmányok újraindítását a Fekete-tengeren át, valamint enyhítette az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokat.

Erdogan csütörtökön leszögezte: Ankara továbbra is elkötelezett a gabonaszállítmányok folytatása mellet.