Csütörtökön indul a regisztráció az energiatámogatási programra

Csütörtökön indul a regisztráció az energiatámogatási programra

A kormány a nemzetközi energiaválság hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat a munkahelyek megőrzése érdekében vissza nem térítendő támogatással segíti – írta közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Az idén 100 milliárd forintos keretösszegű energiatámogatási program első regisztrációs szakasza 2022. október 20-án kezdődik.

A Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban magyarországi székhelyű, tavalyi beszámolójuk alapján kis- és középvállalkozásnak minősülő cégek vehetnek részt. A pályázóknak 2021-ben teljes lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük, a cégkivonat szerinti főtevékenységük alapján a feldolgozóiparban kell működniük, vagy tavalyi értékesítésük nettó árbevétele legnagyobb részének feldolgozóipari tevékenységből kell származnia. További feltétel, hogy a múlt évi adatok alapján energiaköltségük elérje az árbevételük 3 százalékát.

A kormány a cégektől október, november és december havi áram, gáz és távhő költségnövekményük felét vállalhatja át, legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő forintösszegben.

A pályázóknak 2024 végéig energiahatékonyságot növelő beruházást kell végrehajtaniuk. A programban a Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelből megvalósítandó fejlesztéshez kaphatnak vissza nem térítendő forrást az önerő kiegészítésére. A támogatás fejében vállalják azt is, hogy idei harmadik negyedévi statisztikai állományi létszámuk nem csökken tíz százaléknál nagyobb mértékben 2023 szeptember végéig.

Az igénylés két szakaszban történik, a folyamat a 2022. október 20-án megkezdődő regisztrációval indul. A péntektől elérhető online felületen december közepéig várják a lehetőség iránt érdeklődők jelentkezését. A regisztrálás időpontja nem befolyásolja a támogatás megítélésének sorrendjét. A vállalkozóknak a kitöltéshez egyebek mellett ügyfélkapus felhasználónevüket, jelszavukat és tavalyi negyedik negyedéves energiaszámláikat is érdemes előkészíteniük.