Tüzérségi lövedékeket lőtt a tengerbe az észak-koreai hadsereg

Tüzérségi lövedékeket lőtt a tengerbe az észak-koreai hadsereg

Az észak-koreai néphadsereg a műveletet a dél-koreai hadgyakorlatokra adott "erőteljes katonai válasznak" szánta a határos felségvizeken.

Tüzérségi lövedékeket lőtt ki szerdára virradóra az észak-koreai hadsereg a Dél-Koreával határos felségvizek irányába, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség közlését a dél-koreai hadsereg is megerősítette - számolt be az MTI.

Az észak-koreai néphadsereg a műveletet - a KCNA-hoz eljuttatott közleménye szerint -

a dél-koreai hadgyakorlatokra adott "erőteljes katonai válasznak" szánta, egyúttal bírálta Szöult, hogy "felelőtlen provokációkkal súlyosbítja a feszültséget a határ menti térségben".

Dél-Korea hétfőn kezdett újabb hadgyakorlatba, amely október 28-ig tart, a műveletet a KCNA "háborús főpróbának" nevezte.

A dél-koreai hadsereg vezérkara azt közölte, hogy Észak-Korea több mint 250 tüzérségi lövedéket lőtt ki az ország nyugati és keleti partjairól a két Korea tengeri határa felé, hangsúlyozva, hogy egyetlen lövedék sem ért dél-koreai felségvizeket.

A két ország között nemrég ismét súlyosbodott a feszültség. Dél-Korea több hadgyakorlatot hajtott végre az utóbbi időben, néhányat az Egyesült Államokkal és Japánnal közösen. Észak-Korea pedig szeptember 25-e óta 15 rakétát lőtt fel kísérletképpen, egyebek között "amerikai és dél-koreai célpontok megsemmisítésére is képes" nukleáris fegyverek fellövését is tesztelte.

Az Észak-koreai fenyegetések miatt hadgyakorlatba kezdtek az amerikaiak

A Ronald Reagan nukleáris meghajtású amerikai repülőgép-hordozó pénteken ismét haditengerészeti gyakorlatokat kezdett dél-koreai hadihajókkal, egy nappal azután, hogy Észak-Korea újabb ballisztikus rakétákat bocsátott fel és harci repülőgépekkel gyakorlatozott, ami a riválisaival szembeni feszültség fokozódását jelentette...

Az ENSZ érvényben lévő határozatai tiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteket.