Orbán Viktor: Hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra

orbán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján tartott megemlékezésen és a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján Zalaegerszegen 2022. október 23
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Méltók akarunk lenni Mindszenty bíboros közösségépítő örökségéhez, és az 56-os hősök halált megvető bátorságához, ki akarjuk használni azt a lehetőséget, hogy ma nem meghalnunk kell a hazáért, hanem élhetünk érte - mondta Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Zalaegerszegen, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján.

A kormányfő a Mindszenty József Látogatóközpont előtt felállított, nemzeti zászlókkal feldíszített színpadon mondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: a magyarok tudták, hogy a forradalom közepette is szükségünk van lelki támaszra, ezért szabadították ki Mindszentyt a kommunisták börtönéből.

Hozzátette: Mindszenty József volt az, aki először "nevezte nevén a gyermeket", nem felkelésről, hanem szabadságharcról beszélt. Meggyőződéssel vallotta - idézte fel a miniszterelnök -, hogy mi nem vagyunk ellenségei senkinek sem, minden néppel és országgal barátságban akarunk élni.

Orbán Viktor azt mondta,

a "mi igazi tragédiánk", hogy a kommunisták az őket támogató szovjet kalasnyikovok segítségével visszatértek, és béke helyett ott folytatták, ahol október 23-án abbahagyták: osztályharc, proletárdiktatúra, pártállam, politikai börtönök, kivégzések.

Dicsőség az áldozatoknak, tisztelet az ellenállóknak! - hangoztatta.

Magyarországnak 1956-ban valódi esélye volt kivívni a függetlenségét - jelentette ki vasárnap a miniszterelnök, aki arról is beszélt, a magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak.

Orbán Viktor az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapján a zalaegerszegi Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján közölte, a forradalom hősei nagyon különbözőek voltak, de ugyanaz az idea hajtotta tetteiket, ők mind a szabad Magyarország szerelmesei voltak.

A kormányfő szerint 1956-ban minden észszerű feltétel adva volt ahhoz, hogy Magyarországon erőszakmentes legyen az átmenet.

Hozzátette: az első napokban még működött a terv, magyarok százezrei vettek részt a forradalomban, a szovjetek összezavarodtak, és ha a Nyugat nem árulja el őket, 1945 után másodszor is sikerrel jártak volna a magyarok.

A magyarok igazságát csak a magyarok mutathatják meg a világnak, és csak a magyarok védhetik meg saját igazságukat a fenyegető veszélyekkel szemben - összegzett Orbán Viktor.

Képesek vagyunk megvédeni Magyarország érdekeit itthon és külföldön egyaránt - jelentette ki a miniszterelnök a zalaegerszegi Mindszentyneum épületének átadóján mondott ünnepi beszédében vasárnap.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: 1956-ban megtanultuk, hogy nehéz időkben csak az összefogás segíthet. Ezért ne törődjünk azokkal, akik "hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra", ott fogják végezni, ahol az elődeik

- mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta: mióta nemzeti kormánya van Magyarországnak, minden válságból erősebben jött ki az ország, mint ahogy belement.

Most is felkészültünk, megőrizzük a gazdaság stabilitását, mindenkinek lesz munkája, a rezsicsökkentést meg tudjuk védeni, a családok pedig nem maradnak magukra - szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve: a kormánynak megvan ehhez az ereje és a tapasztalata.