Varga Ferenc: Kormánypárti képviselőtársaim, mennyire keresztény és nemzeti a viselkedésük?

Varga Ferenc: Kormánypárti képviselőtársaim, mennyire keresztény és nemzeti a viselkedésük?

A Jobbik parlamenti képviselője a szociális törvénymódosítás életszerűtlenségével és érzéketlenségével szembesítette a kormánypárti padsorokban ülőket.

A kormány a saját maga által okozott szociális és gazdasági válság hatását nem képes kezelni

- jelentette ki keddi napirend előtti felszólalásában Varga Ferenc, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A jobbikos politikus hozzáfűzte, a napokban az is kiderült, hogy szeretnének kibújni a felelősség alól, ezt pedig jól példázza a szociális törvény módosítása.

Varga felidézte, eddig a szociális ellátás feltételeinek biztosítása az egyén, a család, a helyi önkormányzat és az állam feladata volt. A módosítás szerint már elsősorban az egyén, ezt követően a családja, a települési önkormányzat, majd a támogatásban részesülő karitatív szervezetek, és a sorban csak ötödikként megjelenő állam felelőssége lenne az egyén szociális biztonsága.

Szavai szerint ez azt jelenti, hogy "az egyén oldja meg a problémáit úgy, ahogy akarja, kormányzati segítségre csak a legvégsőbb esetben számíthat, akkor sem valami sokra".

Gyakorlatilag az állam kivonul a szociális ellátási rendszer működtetéséből

- hívta fel a figyelmet Varga Ferenc, megjegyezve, szerinte a kormány se nem nemzeti, se nem keresztény, s még csak nem is hozzáértő. Értékelése alapján

a módosítás életszerűtlen, kivitelezhetetlen, és kizárólag a felelősségáthárításról szól.

A Jobbik képviselője arról is beszélt, hogy "családok százezreinek a megélhetése került veszélybe" a Fidesz gazdaságpolitikájának köszönhetően, ami forintromlást, inflációt és rezsidrágulást eredményezett.

Ahelyett, hogy az emberek oldalára állnának, tovább feszítik a húrt, és további terheket rónak rájuk pontosan az ilyen törvénymódosításokkal

- fogalmazott.

Varga Ferenc szerint a kormánynak "az önkormányzatok tekintetében sem lehet makulátlan a lelkiismerete", mivel "az elmúlt években folyamatosan és tudatosan véreztették ki őket".

Az önkormányzatok túlnyomó többsége a megnövekedett energiaköltségek miatt arra kényszerül, hogy lekapcsolja a közvilágítást, bezárja kulturális és szociális intézményeit. A szociális törvény módosításával tovább súlyosbítják helyzetüket - tette hozzá.

Erről konzultáljanak majd az emberekkel, ne a brüsszeli szankciókról, amiket éppen Önök fogadtak el az Európai Parlamentben!

- emelte ki.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett, a társadalmi egyeztetés ezúttal is elmaradt, olyannyira, hogy az egyes szervezeteknek kiküldött véleményező tervezetben ez a módosítás nem is szerepelt.

Engedje meg nekem a mélyen tisztelt kétharmad, hogy továbbítsam Önöknek a Szociális Munkások Magyarországi Egyesületének kérdéseit:

Ki, mikor és hogyan tudná ezt a rendelkezést az ellátórendszerben alkalmazni?

Mitől lesz önhibás egy kliens az egyes szociális problémák esetén?

Ki fogja ezt ellenőrizni?

S végül kedves kormánypárti képviselőtársaim, mit gondolnak, a viselkedésük mennyire keresztény, mennyire nemzeti?

- zárta felszólalását Varga Ferenc.