Gulyás Gergely: Fel kell tenni majd a kérdést, hogy Ukrajna jól járt-e azzal, hogy más katonai tömbhöz akart tartozni

Gulyás Gergely: Fel kell tenni majd a kérdést, hogy Ukrajna jól járt-e azzal, hogy más katonai tömbhöz akart tartozni

A kérdések során Gulyás Gergely közölte, nem merült fel, hogy gyorsítják a haderőfejlesztést, mivel ez az utóbbi években is cél volt, februárban pedig már gyorsítottak a projekten.

A miniszter szerint a baloldal felelőtlen, ugyanakkor jelezte, a Lengyelországba csapódott rakéta kapcsán mindenki a saját igazát próbálta bizonygatni amikor még nem lehetett tudni,hogy mi történt.

Szintén kérdésre válaszolva a miniszter megismételte, hogy az orosz olaj elleni szankció alól a régió országai mentességet kaptak.

Szerinte ha az olajszállítás nem biztosított, akkor tengeri úton is lehet szállítani az olajat Magyarországnak, Horvátországon keresztül. Horvátországból Magyarországra viszont a jelenlegi kapacitás 80 százaléka jönne.

Gulyás Gergely elismerte, hogy a háborúért csak Oroszország felelős, de a lengyelországi esettel kapcsolatban csak közvetett felelősségről beszélt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Cseh Katalin hülyeségeket beszélt amikor orosz rakétákról beszélt.

Gulyás gyorsabb és biztonságosabb új ügyeleti ellátási rendszert ígért. A miniszter elmondta, hogy az Orvosi Kamarával egyeztetett a kormány, sokáig támogatták a reformról szóló előterjesztést. A betegek számára a reform szerinte csak a színvonal emelkedését hozhatják.

A jutalmazási rendszer átalakulásáról azt mondta, azért került be a plusz40 százalék, illetve a mínusz 20 százalék, mert van egy bérkeret, ami megint változni fog, 2023. január elsején. A kormány ezen nem tud sem nyerni, sem veszíteni, az orvosok béréről pedig objektív értékek alapján fog majd dönteni az illetékes.

Az új ügyeleti rendszer ugyanakkor nem terjed ki a fővárosra, mert itt a legkissebbek a távolságok. A főváros 10,2 milliárdos egészségügyi támogatásával kapcsolatban egy hét haladékot kért, mert egyeztetnek még a fővárossal.

Miniszterelnökséget vezető miniszter nem tartja méltányosnak, hogy a fóti és a győri polgármester prémiumát.

Ha az a kérdés, helyes-e a hathavi jutalmat kiadni, akkor az nem helyes, és nem is értem, hogyan merülhet fel ilyen összegű prémium

- tette hozzá Gulyás Gergely.

A miniszter szerint nem kell attól tartani, hogy karácsonykor ne lenne elegendő krumpli és tojás. Cáfolta azt a felvetést, hogy az árstop nem az élelmiszerláncok kiszorítását célozta. 

A szabályozás nem diszkriminatív, a nagy láncok pedig jelentős plusz haszonra tesznek szert

- mondta a miniszter.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva definiálta a stratégiai nyugalom kifejezést ami a miniszter szerint annyit tesz: fölösleges kapkodni.

Arra a kérdésre, hogy növelik-e a katonai jelenlétet az ukrán határ mentén Gulyás Gergely közölte, a katonák most is készenléti helyzetben vannak, bármikor fel tudnak sorakozni a határon, azonban erre a kormány szerint jelenleg nincs szükség.

Arra a kérdésre pedig, hogy milyen képességei vannak Magyarországnak egy, a Lengyelországihoz hasonló incidens kivédésére Gulyás úgy fogalmazott, hogy a katonák készen állnak a közvetlen határvédelemre és kész tervük van arra, mit tesznek, ha a határ közelében katonai akció történne. 

A miniszter szerint az orosz hadsereg technikái elmaradnak a nyugati fegyverarzenáltól.

Donald Trump tervezett újraválasztásával kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely sok sikert kívánt az elnöknek.

A miniszter megerősítette, hogy a miniszterelnök korábbi ígérete alapján a gyermeket vállaló nőkre is kiterjedhet az SZJA-mentesség. 

Pontosan előkészített terveink vannak, ezen a héten két olyan egyeztetés is volt, amik erről szóltak. Pontosan tudjuk, milyen demográfiai döntés mibe kerül a költségvetésnek

- mondta Gulyás Gergely aki szerint december elején dönthetnek a programokról.

A miniszter közölte, hogy Palkovics László azért távozott, mert a kormány új energetikai struktúrája nyomán csökkentek a szaktárca hatáskörei. Azért vártak öt napig a bejelentéssel, mert egyidőben jelentették be utódjával a lemondás tényét és az új minisztérium létrehozását. 

Gulyás nem volt hajlandó elárulni, készül-e bárki a kormányból Ukrajnába. Mint mondta, tud ilyenről, de nem fogja megmondani biztonsági okokból, hogy ki az, és mikor megy.

Az egy éves a benzinárstopról Gulyás úgy vélte, ez komoly siker, az intézkedés mérsékelte az inflációt, kivezetni azonban nehéz.

Ahol ki kellett vezetni, kivezettük, de ahol a családvédelmet szolgálja, ott fenntartjuk, amíg nincs jobb ötletük

- tette hozzá.

A feltételekhez kötött EU-s források kapcsán Gulyás Gergely megismételte, a kormány mindent megtesz, hogy az Unióval a szükséges megállapodásokat megkösse.

Ez a következő hetekben megtörténhet, de minden megállapodás akkor biztos, ha a tinta megszáradt a papíron. Jó esély van arra, hogy a megállapodásokat megkössék. Ezek a pénzek nem ajándékok, hanem járnak az országnak

- mondta a miniszter.

Herszon visszafoglalása kapcsán Gulyás Gergely közölte, örült annak, ha Ukrajna területi szuverenitása helyreáll, és elismerte, hogy ehhez jelentősen hozzájárult a nyugati katonai támogatás is. Ezután felidézték neki, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, a fegyverszállítás nem vezet eredményre.  Az ezt követő kérdésre hogy akkor felül kell-e vizsgálni a fegyverszállítások kérdését  Gulyás megint a Kárpátalja megóvásáról beszélt. Ugyanakkor

úgy vélte, fel kell tenni majd a kérdést, hogy Ukrajna jól járt-e azzal, hogy más katonai tömbhöz akart tartozni.

A 444 kérdésre kérdésére elmondta Gulyás, hogy Kovács Zoltán nem a diáktüntetőknek üzent, amikor arról írt a tüntetés napján a közösségi oldalán, hogy "tűrünk, amikor kell és visszaütünk, amikor lehet".

Arra a kérdésre, hogy az új energiaügyi minisztérium milyen feladatköröket vesz át az energiahivataltól Gulyás Gergely elmondta, azokat veszik át, amelyeket a 2009-ben megszületett uniós irányelv szerint nem kötelező független hivatalnál tartani.

Ötven ilyen feladatkör van

- tette hozzá.

A Vodafone felvásárlásárlása kapcsán a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, ez még hónapokig eltarthat, folyik a cég átvizsgálása, de a kormány véleménye nem változott a felvásárlásról a döntés óta.

Megerősítette, hogy az Adria gázvezeték fejlesztésén dolgozik a kormány, és bíznak benne, hogy a horvát kormány támogató lesz ezzel kapcsolatban. 

Jó lenne, ha támogatóbb lenne a horvát kormány

- tette hozzá a miniszter.

A Palkovics László után szintén távozó Vitézy Dávid ötleteit átveszi az új, közlekedésért felelős tárca, de jelezte, Vitézy megbízatása nem szűnt meg, ő döntött úgy, hogy nem tartja meg az állását.

A turisztikai akciótervet is érintő rezsitámogatásról Gulyás Gergely közölte, felmerült a turisztikai ágazat rezsitámogatása, de hatékonyabban tudnak segíteni, ha a nettó bevétel 4 százalékát megtarthatják.

Az állam így nem szedi be és osztja vissza a pénzt

- tette hozzá Gulyás Gergely.