Tippek a helyes csörlőhasználathoz (x)

Tippek a helyes csörlőhasználathoz (x)

A csörlő helyes használatát nem lehetetlen elsajátítani, azonban van pár dolog amire érdemes odafigyelni. Mai cikkünkben bemutatjuk azokat a praktikákat, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni a csörlőzés során. Ha Önt is érdeklik ezek az információk, akkor tartson velünk!

Mit kell tenni, ha elakadt a terepjáró?

Kezdő off-roadosként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a csörlőzésnél nincs is egyszerűbb dolog. Csupán annyi a dolgunk, hogy a fa köré csavarjuk a kötelet, kihúzzuk magunkat a balul elsült szituációból, és már folytathatjuk is az utunkat. Ez azonban közel sincs így. 

Számos olyan pont van, ahol kicsúszhat a kezünk közül az irányítás, és akár magunkban, vagy bármi másban kárt okozhatunk. Emiatt mindenképpen azt javasoljuk, hogy kellő utánajárás és szakértelem elsajátítása nélkül ne vágjunk bele ebbe a folyamatba!

Elsősorban a kötél minőségére, illetve helyes alkalmazására figyeljünk oda. Ugyanis ha ez az alkotóelem elszakad, az óriási károkat tud tenni visszacsapódáskor. Hiszen a megfeszülő drótkötélben óriási erők keletkeznek, így nagyon veszélyes lehet. A kötélnél az egyik legfontosabb pont, hogy nem szabad megtörni, hiszen ez nagyban fokozza a szakadás veszélyét. 

Ezenfelül fontos a tisztántartása is, valamint célszerű az, ha kizárólag bőrkesztyűben fogjuk meg. Szeretne Ön is beszerezni egy eszközt ilyen célra? A Maconwinch hidraulikus csörlő kínálatában biztosan megtalálja a megfelelő darabot.

További hasznos információk

Nem elhanyagolható az sem, hogy hogyan tekerjük vissza a kötelet használat után. Minden igénybevételkor érdemes teljesen letekerni, majd visszatekerni, hogy megfelelően legyen a helyén. Ha követjük ezt az ajánlást, akkor szépen és rendezetten fog feltekeredni a kötelünk. Amennyiben ezt hibátlanul elsajátítottuk, akkor kezdhetjük a csörlőzés valódi folyamatát.

Először is keressük meg a megfelelő kikötési pontot. Hogyha például egy fára esik a választásunk, akkor abból próbáljunk meg minél szárazabbat találni. De ha esetlegesen egy másik autó van éppen kéznél, akkor arra kell ügyelnünk, hogy az semmiképpen ne legyen könnyebb a mienknél.

Ha fához rögzítjük a kötelet, akkor mindenképpen alkalmazzunk hevedert, hogy biztosan jól lássa el a funkcióját az eszköz. Ezután a heveder hurkáihoz rögzítsük a csörlőt, majd így húzzuk ki autónkat!

Hogyha fémhez rögzítenénk akkor különös figyelmet kell fordítanunk a környezetre. Ugyanis ebben az esetben előfordulhat, hogy az éle elvágja vagy megtöri a kötelet, melyből később baleset is kialakulhat.

Készüljünk fel mindenre!

Számítanunk kell arra is, hogy esetleg a kötél elszakad, így ki kell biztosítanunk arra az esetre, ha ez megtörténik. Így célszerű egy pokrócot vagy vastagabb ruhaneműt tenni az autónk elé, hogy visszacsapódás esetén ne törje ki a hűtőrácsot vagy a fényszórót.

Ezenfelül a terepet is mindenképpen érdemes körbejárni, hogy illetéktelenek ne tartózkodjanak ott, nehogy akaratunkon kívül okozzunk kárt valakinek. Reméljük, Önnek is tudtunk segíteni a csörlő megfelelő, biztonságos használatát illetően!