Scholz: Németországnak megvan az ereje, hogy úrrá legyen a válságon és megerősödve kerüljön ki belőle

Scholz: Németországnak megvan az ereje, hogy úrrá legyen a válságon és megerősödve kerüljön ki belőle

A kancellár úgy véli, Németországban nem szabadult el az energiaválság, és kézben tartják a dolgokat.

Németországban nem szabadult el az energiaválság 

- jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kormányfő a 2023-as költségvetés általános vitájában elmondott hozzászólásában kiemelte, hogy a kormány az Oroszország Ukrajna elleni háborújával összefüggésben kialakult válság miatt "irányt váltott", átszervezte az energiaellátást, a háztartások és a vállalkozások pedig takarékos fogyasztásra rendezkedtek be.

Így az utóbbi hónapok erőfeszítései révén "már elmondhatjuk, hogy országunk kézben tartja a dolgokat"

- mondta Olaf Scholz.

A cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminálok építése és közelgő üzembe állítása a tartalékba helyezett szénerőművek újraindításával és az utolsó atomerőművek üzemidejének meghosszabbításával együtt azt jelenti, hogy "minden bizonnyal sikerül biztosítani Németország energiaellátását a következő télre" - tette hozzá a kancellár.

Az energia drágulását ellensúlyozó intézkedésekről szólva Scholz hangsúlyozta, hogy a kormány ugyan minden lehetséges intézkedést megtesz, a többi között csökkentette a földgáz és a távhő áfáját és hamarosan beindítja az úgynevezett földgázár-, áramár- és távhőárféket, de nem tud minden terhet átvállalni. Azonban a tehercsökkentő intézkedések és támogatási programok biztosítják, hogy "elviselhető" legyen az árak emelkedése.

A 200 milliárd eurós - hitelből finanszírozott - úgynevezett pénzügyi védőernyő programról azt mondta, hogy meg kell előzni az energiaválság miatt a német gazdaságot fenyegető szerkezeti károsodást, vagyis a vállalati csődöket és munkahelyek százezreinek elvesztését, ezért helyes lépés az államadósság terhére ekkora léptékű kormányzati programot indítani.

"Hazánknak megvan az ereje ahhoz, hogy úrrá legyen a válságon és megerősödve kerüljön ki belőle" 

- húzta alá véleményét Olaf Scholz.