Zelenszkij bejelentette: Ukrajna-szerte "legyőzhetetlenségi központokat" hoznak létre

ukrajna, g7, odessza, zelenszkij, háború
Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő G7-csoport nagyköveteivel látogatást tesz Odessza kikötőjében 2022. július 29-én.
Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Ukrajna-szerte nyilvános menedékhelyeket, úgynevezett "legyőzhetetlenségi központokat" hoznak létre, amelyekben a nap 24 órájában ingyenes villanyáramot, fűtést, vizet, internetes hozzáférést, telefonkapcsolatot és orvosságokat biztosítanak a leginkább rászoruló lakosok részére - jelentette be a nemzethez intézett kedd éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij államfő.

"Ha ismét erőteljes orosz csapások következnek be, és órákig nem volna áram, a legyőzhetetlenség központjai minden kulcsfontosságú szolgáltatást biztosítva működésbe lépnek" 

- fejtette ki az ukrán elnök.

Az ukrán kormány azt ígéri, hogy a menedékhelyeket hamarosan megépítik, de ezzel együtt arra ösztönzi az ország polgárait, hogy takarékoskodjanak az energiával a beköszönő téli időszakban.

Az MTI emlékeztet, az orosz támadások hosszú időre ellehetetlenítették körülbelül 10 millió ember áramellátását, amit az ukrán villamossági hálózat üzemeltetője "kolosszális kárnak" nevezett.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a héten jelentette be, hogy mintegy 8500 áramfejlesztő készüléket importálnak Ukrajnába.