December 9-ig kapott határidőt Pintér arra, hogy elárulja, miért zsarolják a Honvédkórház dolgozóit

Pintér Sándor
Pintér Sándor belügyminiszter-jelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án.
MTI/Kovács Attila

Az Alfahír szúrta ki, hogy az utolsó pillanatban úgy változtatta meg a kormánytöbbség a "Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról", hogy annak elfogadásával készhelyzet elé állítják a Honvédkórház állományát, orvosokat, szakápolókat, honvédelmi alkalmazottakat. 

Az új szerződés kézhezvételétől öt nap gondolkodási időt kapnak az érintettek, hogy elfogadják az új jogviszonyt, más különben elveszítik az állásukat.

Jellemző, hogy erről a kormányzati szándékról előzetesen nem tájékoztatták a Parlamentet, sem pedig a munkavállalók képviselőit. Az pedig tényleg elkeserítő, hogy az elfogadott törvénymódosítás szövegében szerepel, hogy a Honvédség december 15-ig dönthet arról, mely munkaköröket akarja megtartani, és kik kerülnek át az új egészségügyi szolgáltatóhoz, amit a honvédelmi és a belügyi tárca közösen felügyel majd. 

Mivel nem volt semmilyen vita, így az okokat sem ismerjük. Lukács László György, a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa ezért írásban fordult az egészségügyet is felügyelő Pintér Sándor örökös belügyérhez az alábbi kérdésekkel: 

 • az új egészségügyi szolgáltatóval kapcsolatos szabályokat miért csak a Törvényalkotási bizottság elé vitték, miért nem vállalták a vitát a szakpolitikusokkal?
 • egyeztettek-e az egészségügyi szakszervezetekkel az új szolgáltatóval kapcsolatban?
 • miért csak december 15-én derül ki, hogy melyik osztályokra van szüksége a Honvédségnek?
 • nem tartanak-e attól, hogy az öt napos gondolkodási idő után újabb kilépési hullám kezdődik az egészségügyben?

Pintér Sándornak legkésőbb december 9-ig kell válaszolnia. 

Többek között ezek az újítások (T/1620/13):

 • A honvédelemért felelős miniszter 2022. december 15. napjáig határozatban megállapítja azon egészségügyi munkakörű katonák és honvédelmi alkalmazottak által betöltött beosztásokat és munkaköröket, amelyek szükségesek a Magyar
 • Honvédség egészségügyi feladatai ellátásához. Ők maradhatnak a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ alkalmazásában, a többiek viszont átkerülnek az új, eddig még meg nem ismert szolgáltatóhoz.
 • 2023. január 1-jével, az új egészségügyi szolgáltatónál létrejövő egészségügyi szolgálati  jogviszonnyá alakul át annak a honvédelmi alkalmazottnak a honvédelmi alkalmazotti jogviszonya, aki 2022. december 31-én honvédelmi egészségügyi szolgáltatónál olyan munkakört tölt be, amely nem tartozik a fent meghatározott munkakörök közé.
 • Az új egészségügyi szolgáltató 2023. január 15-ig a jogviszony átalakulásáról és az új jogviszony tartalmáról egyoldalú jognyilatkozattal tájékoztatja az érintett munkavállalót. Úgy, hogy december 15-én derül ki, hogy egyáltalán a Honvédség kötelékében maradhat-e az érintett orvos, vagy szakápoló, nővér.
 • Ha az érintett az átalakult egészségügyi szolgálati jogviszonyát nem kívánja fenntartani, arról az egyoldalú jognyilatkozat kézhezvételét követő 5 munkanapon belül írásban nyilatkozhat.
 • Ha az öt napos gondolkodási idő után a munkavállaló úgy dönt, nem egyezik bele a folytatásba, a munkaviszonya a nyilatkozattételt követő első munkanappal már meg is szűnik.
 • A javaslat szerint nem csökkenhet a fizetés. Legalábbis azt írják, hogy "az átvevő új egészségügyi szolgáltatónál létesülő jogviszony alapján a foglalkoztatott illetménye – az új egészségügyi szolgáltatónál létesült új jogviszonyának fennállásáig – nem lehet alacsonyabb, mint az átadást megelőzően irányadó illetményének és a jogszabály, valamint közjogi szervezetszabályozó eszköz alapján járó rendszeres illetménypótlékainak, illetményelemeinek együttes összege."