Navracsics szerint akkor lehet sikeresnek nevezni a tárgyalásokat, ha év végéig aláírják az operatív programot

Navracsics szerint akkor lehet sikeresnek nevezni a tárgyalásokat, ha év végéig aláírják az operatív programot

A miniszter úgy fogalmazott, az EU-s forrásokkal kapcsolatos megegyezéshez a kormánynak nem kellett feladnia az elveiből semmit.

A kormány nem akar mismásolni, teljesíteni fogjuk a vállalásainkat, így jövőre meg fognak érkezni a források

- mondta kérdésre válaszolva Navracsics Tibor a mai rendkívüli kormányinfón.

A miniszter szerint az EU-s megegyezéshez a kormánynak nem kellett feladnia az elveiből semmit.

Gulyás Gergely szerint a felfüggesztés nem jelent forrásvesztést. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélte, a következő észre 2500 milliárd forint EU-s forrás érkezhet, amelyből 1500 milliárd forintnak már most sincs semmi akadálya. 

A kormány várakozásai szerint az év második felében fognak ezek a források megérkezni, de mivel idehaza előfinanszírozás van, nem jelent semmi gondot, ha később érkeznek meg a források

- közölte Gulyás Gergely.

Navracsics Tibor a Bizottság mai javaslata ellenére összességében sikeresnek nevezte a tárgyalásokat, feltéve, ha év végéig sikerül aláírni az operatív programot, akkor lehet sikeresnek nevezni.

Arra a kérdésre, hogy ha mégsem sikerül akkor lemond-e, Navracsics Tibor közölte, amennyiben ő elvégzi a feladatát, de más hibájából nem jön össze a megállapodás, akkor nem tervez lemondani.

Gulyás Gergely elmondta, az árstopok addig maradnak, amíg nem lesz áruhiány, és amíg az ellátásbiztonság szavatolva van az árstoppal szabályozott termékek esetén, addig fenntartják az árstopokat.

A Bizottság javaslatát a Tanács fogja elfogadni - vagy változtatja meg, de a kormány abban bízik, hogy a helyreállítási terv elfogadására vonatkozó ajánlás nem változik meg

- közölte kérdésre válaszolva Navracsics Tibor.

A miniszter elmondta, folyamatos párbeszéd  és a kormány minden egyes elképzelését előbb a Bizottsággal közli.

Bízhatunk abban, hogy még idén aláírható a partnerségi megállapodás, mivel a Bizottságnak sem lehet érdeke, hogy forrást veszítsen Magyarország

- tette hozzá.

Navracsics Tibor és Gulyás Gergely egyetértett abban, hogy a várható módosítások ellenére nem lenne indokolt a januári rendkívüli parlamenti ülés összehívása.

A következő két kérdés a nyugdíjemelésről és a pedagógusok béremeléséről szólt. Utóbbiról Gulyás Gergely úgy vélte, jó esély van arra, hogy idén aláírjuk az operatív megállapodást, és ha ez december 31-ig megtörténik, akkor már januártól 20 százalék lehet a pedagógusok béremelése.

A nyugdíjemeléssel kapcsolatban Gulyás Gergely csak annyit közölt, a mai ülésen foglalkozik vele a kormány.

Navracsics szerint nem voltak ideológiai viták a kormány és a Bizottság között, és arról sem volt szó, hogy politikai kérdésekről szó esett volna, a megbeszélések során a tárgyra fókuszáltak a felek.

A Bizottság végig együttműködő volt, csak így lehetett elérni év végéig a megállapodást. Amit egyébként még nem írtak alá

- tette hozzá a miniszter.