Az Európai Bizottság bűncselekménnyé nyilvánítaná az EU-s szankciók megsértését

Az Európai Bizottság bűncselekménnyé nyilvánítaná az EU-s szankciók megsértését

A javaslat célja, hogy „a korlátozó intézkedések megsértése ne legyen kifizetődő”.

A brüsszeli testület közleményében azzal indokolta a javaslat szükségességét, hogy a folytatódó ukrajnai háború rámutatott: nagyon fontos a szankciók teljes mértékű végrehajtása és annak biztosítása, hogy „a korlátozó intézkedések megsértése ne legyen kifizetődő”.

A javaslat közös EU-s szabályokat határoz meg, amik megkönnyítik a korlátozó intézkedések megsértésével kapcsolatos nyomozást, büntetőeljárás indítását és az azonos szintű büntetést minden tagállamban. Megszünteti a meglévő joghézagokat, és növelik az uniós szankciók megsértésének elrettentő hatását.

Az Európai Bizottság többek között:

  • Büntetné a pénzeszközök vagy gazdasági erőforrások rendelkezésre bocsátását a szankciós jegyzékbe vett személyeknek, szervezeteknek vagy szerveknek.
  • Büntetné a listázottak EU-ban tárolt pénzeszközei befagyasztásának elmulasztását, illetve a szankcionáltak beengedését egy tagállam területére.
  • Tiltaná az üzletkötést minden olyan EU-n kívüli országgal, ami uniós korlátozó intézkedések hatálya alá tartozik, továbbá minden olyan áru vagy szolgáltatás kereskedelmét, amik behozatala, kivitele, eladása, vétele, átruházása, tranzitja vagy szállítása tilos vagy korlátozott.
  • Tilos lenne minden tiltott vagy korlátozott pénzügyi tevékenység végzése és szolgáltatások nyújtása a szankcionáltak részére.

A büntetések mértékére közös normák vonatkoznának. Bűncselekménytől függően az adott személyre maximálisan kiszabható büntetési tétel legalább 5 év szabadságvesztés lehet. A társaságok, illetve a jogi személyek a határozat előtti üzleti évben elért teljes forgalmuk legalább 5 százalékát kitevő bírsággal lennének sújthatók.

A javaslatot most az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő tanács fogja megvitatni rendes jogalkotási eljárásban.

(MTI)