A jegybank határozottan cáfolja, hogy Matolcsy élethosszig tartó kinevezést kért volna a kormánytól

A jegybank határozottan cáfolja, hogy Matolcsy élethosszig tartó kinevezést kért volna a kormánytól

Ahogyan arról beszámoltunk, Matolcsy György jegybankelnök hétfői, kíméletlenül őszinte kormánykritikája után ma délelőttre összeszedték magukat a kormánypárti propagandaközpontban, és gyakorlatilag pont 24 órával azután, hogy Matolcsy György befejezte a monológját, a fideszes médiabirodalomhoz tartozó Világgazdaság felületén megjelent egy hír "Élete végéig jegybankelnök akart maradni Matolcsy György" címmel. 

Az MNB azonban igyekszik cáfolni a Világgazdaság értesülését, és azonnali helyreigazítást követel. Közleményükben azt írják:

a Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna.

Közleményükben hangsúlyozzák:

Az MNB elsődleges céljairól, alapvető és egyéb feladatairól, valamint intézményi, működési, személyi és pénzügyi függetlenségéről, továbbá a működéséről rendelkező MNBtv. – az Európai Unió működéséről szóló szerződés 127. cikkével összhangban – deklarálja, hogy az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A jegybank e cél veszélyeztetése nélkül támogatja a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának fenntartását, ellenállóképességének növelését, a gazdasági növekedéshez való fenntartható hozzájárulásának biztosítását és a rendelkezésére álló eszközökkel a Kormány gazdaság-, valamint a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos politikáját.

Hozzátették:

Fenti feladatával összhangban az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat (’330 pontos Versenyképességi Program’, A fenntartható egyensúly és felzárkózás 144 pontja’ stb), illetve szükség szerint kritikákat. Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul. Az MNBtv. szerint a MNB elnökeként a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a Kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de az MNB elnöke a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.

Hivatalosan is megszólalt a Fidesz: Kocsis Máté szerint a jegybank meg akarta hosszabbítani az elnök mandátumát

A jegybank cáfolata után Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője a Világgazdaságnak azt mondta:

„Az tény, hogy a jegybanktörvény módosítását előkészítő egyeztetéseken felmerült az MNB részéről a szervezeti átalakítás kapcsán a jegybankelnök mandátumának meghosszabbítása több verzióban. De a frakció ezeket végül elvetette, mert a megbízatás időtartamát meghatározó alaptörvényi korlátot nem kívánta átlépni.”

Mint megírtuk, Matolcsy György a tegnap 10 órakor kezdődő Gazdasági bizottsági ülésen az N1TV kamerái előtt tartott egy papírból olvasott félórás beszédet arról, hogy az Orbán-kormány szakadékba lökte a magyar gazdaságot, és műhibák sorozatát követte el, aminek az egyik következménye az elszabadult infláció - és az, hogy hazánk a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb gazdaságú országa.