Megtoltuk: Magyarország közel 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt eddig

Megtoltuk: Magyarország közel 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt eddig

Magyarország november végéig 870 millió eurónyi, azaz közel 350 milliárd forintnyi orosz vagyont zárolt – írja a Népszava egy friss európai bizottsági összesítés alapján. A lap szerint ez még európai összehasonításban is jelentős összeg, főleg úgy, hogy a magyar állam korábban mindössze 3 ezer eurónyi lefoglalásról számolt be Brüsszelnek.

A cikk felveti, figyelemre méltó véletlen, hogy

épp akkorra kerültek elő Magyarországon az orosz szankciós vagyonelemek, amikor az Európai Bizottság javaslatot tett az uniós források egy részének befagyasztására.

A friss összesítés szerint

  • Olaszországban 2,3 milliárd,
  • Németországban 2,2 milliárd,
  • Ausztriában 1,8 milliárd eurónyi orosz, illetve részben belarusz vagyont foglaltak le a helyi hatóságok.

Ezzel szemben Bulgáriában, Csehországban és Szlovákiában mindössze néhány millió eurónyi befagyasztásokról lehet beszélni, innen nézve számít különösen soknak a Magyarországon lefoglalt 870 millió euró.

A Népszava szerint

az EU tagállamaiban eddig befagyasztott orosz magánvagyon nagyjából 19 milliárd euró, de a pontos összes nem ismert.

Uniós intézmények jelenleg azon dolgoznak, hogy a zárolt vagyont Ukrajna újraépítésére fordíthassák.

Az Ukrajna ellen indított háború miatt eddig 1241 személy és 118 szervezet ellen vezetett be büntetőintézkedéseket az unió, ami vagyonelkobzást és utazási korlátozást jelent. Az érintettek politikusok, katonák, üzletemberek, oligarchák és a Kreml propagandistái.

A magyarországi orosz vagyonzárolásról a lap részletes kérdéssort küldött a NAV, a Miniszterelnökségnek, a Belügyminisztériumnak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, választ azonban egyelőre egyik helyről sem kaptak.