Dél-Korea új hadosztályt állított hadrendbe, válaszul az észak-koreai fenyegetésekre

Dél-Korea új hadosztályt állított hadrendbe, válaszul az észak-koreai fenyegetésekre

A kommunista ország 2022-ben rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, s ezt pedig nem hagyták válasz nélkül a dél-koreaiak.

Új hadosztályt állított hadrendbe a dél-koreai hadsereg az észak-koreai tömegpusztító fegyverek jelentette fenyegetések elhárítására - közölték hétfőn dél-koreai tisztségviselők az MTI beszámolója szerint.

A vezérkari főnökök egyesített bizottságának (JCS) tájékoztatása szerint az új egységgel egyidőben létrehozott új igazgatóság feladata az ország három pillérre épülő, a nukleáris és a tömegpusztító fegyverek elleni védelmet szolgáló rendszerének fejlesztése és koordinálása lesz.

A bejelentés előzménye, hogy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának múlt heti plenáris ülésén felvetette országa nukleáris arzenálja "exponenciális" növelésének szükségességét, és megújította az "önvédelmi" képességek megerősítésének tervét, további provokációkat kilátásba helyezve ezzel az új évben.

Kim Dzsong Un azt mondta, hogy 

"a taktikai nukleáris fegyverek tömeggyártása fontos és szükséges egy olyan helyzetben, amikor Dél-Korea kétségtelenül egyértelmű ellenséggé vált".

A Koreai-félszigeten különösen feszültté vált a helyzet az elmúlt hónapokban, miután Észak-Korea egyre sűrűbben tesztelte ballisztikus rakétáit, valamint déli szomszédja és az Egyesült Államok elleni retorikája is felerősödött.

A kommunista ország tavaly rekordszámú, összesen 37 ballisztikus- és cirkálórakéta-tesztet hajtott végre, gyakran egyszerre több rakéta indításával, így az elindított rakéták száma meghaladta a hetvenet. Legutóbb az elmúlt év utolsó napján lőtt ki három rövid hatótávolságú rakétát a Japán-tengerre.