Orbán Viktor éves keresete túlszárnyalta az EU-s kormányfők átlagfizetését is 2022-ben

Orbán Viktor éves keresete túlszárnyalta az EU-s kormányfők átlagfizetését is 2022-ben

A hazai átlagbérek viszont épp ellenkezőleg, messze lemaradnak az uniós átlagtól.

Az EU-s tagállamok kormányfőinek keresetét hasonlította össze az Euronews. Az összevetés alapjául a tavalyi kormányzati forrásokból, sajtóértesülésekből származó adatok szolgáltak, majd azok átváltását a napi 400 forintos euróárfolyam szerint számolták. 

Ez alapján még az uniós tagországok miniszterelnökeinek bruttó éves átlagfizetését is felülmúlta Orbán Viktoré 2022-ben:

Míg az uniós átlag 52,7 millió forintot tett ki, addig a magyar miniszterelnök tavalyi keresete 58,8 millió forintra rúgott (havi 4,9 millióval számolva).

Az Euronews kimutatása szerint az élbolyt Olaf Scholz vezeti, a német kancellár ugyanis a 145 millió forintnyi bruttó fizetésével a legjobban kereső uniós kabinetvezető. Igaz, a hazánkhoz képest négyszer népesebb Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki alig több mint húszmillió forintnyi keresetre tett szert egy év alatt. Megjegyzik, a naprakészség nem minden esetben áll fenn, így az adatok inkább az arányok szemléltetésére alkalmas.

Az RTL egyébiránt azt is kiszámolta, hogy Orbán Viktor fizetése idén márciustól 860 ezer forinttal havi (!) bruttó 5,727 millió forintra emelkedhet. Ez még nettóban is közel négymillió forintot jelent.

Mindezzel kontrasztba állítható a magyar lakosságra vonatkozó átlagbér, ami az Eurostat 2021-es adatai alapján évi bruttó 5,047 millió forint volt. Ez messze elmarad az EU-átlag 11,980 millió forintos szinttől (kb. 33,5 ezer euró), olyannyira, hogy csak Bulgáriában alacsonyabb (4,138 millió) a bérszínvonal, mint idehaza. A dobogó első helyén lévő Luxemburg 28,899 millió forintos éves átlagbérét nem is említve, mivel ahhoz képest kevesebb mint ötödannyi a magyarországi átlag bérszínvonal.