A leggazdagabb egy százalékhoz kerül a világon megtermelt vagyon közel kétharmada

A leggazdagabb egy százalékhoz kerül a világon megtermelt vagyon közel kétharmada

A világon 2020 eleje óta megtermelt 42 ezermilliárd dollár új vagyon közel kétharmada került az emberiség leggazdagabb egy százalékához, és csak a körülbelül egyharmada a maradék 99 százalékhoz

- írja az Oxfam legújabb jelentése nyomán a hvg.hu.

A Survival of the Richest című anyagot a héten tartott davosi Világgazdasági Fórum első napjára időzítették.

A jelentés legfontosabb állításai:

- az elmúlt tíz évben megtermelt új vagyon felét a leggazdagabb egy százalék szerezte meg;

- a milliárdosok összvagyona naponta 2,7 milliárd dollárral nő, miközben legalább 1,7 milliárd munkavállaló él olyan országokban, ahol a reálbérek csökkennek;

- a világ multimilliomosaira és (dollár-)milliárdosaira kivetett 5 százalékos adó évente 1,7 billió dollár adóbevételt termelhetne, ami elegendő lenne kétmilliárd ember kiemelésére a szegénységből.

Az Oxfam szerint az elmúlt 25 évben először fordul elő, hogy az extrém gazdagság és a mélyszegénység egyszerre növekedjen. A szervezet szerint miközben világszerte rengetegen szenvednek, hogy meg tudják fizetni a mindennapi betevőjüket, a 20-as évek a legjövedelmezőbb évtized lehet a szupergazdagoknak.

Néhány érdekes adat az Oxfam számításaiból:

- minden egy dollár felhalmozott vagyonra, ami a globális társadalom alsó 90 százalékában csapódott le, 1,7 millió dollár vagyon jutott a felső egy százalékra;

- 95 olyan élelmiszeripari és energetikai óriás volt, amelynek a profitja csak 2022-ben megkétszereződött, ők 306 milliárd dollár pluszprofitot zsebeltek be egy év alatt, aminek 84 százalékát kifizették a részvényeseknek.

Az Oxfam arra figyelmeztet, hogy a második világháború óta a legnagyobb vagyoni különbségek alakulhatnak ki a következő években. Szerintük a világ népességének körülbelül egytizede, 800 millió fő nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz.

Az Oxfam ezért arra szólította fel a döntéshozókat, hogy azonnali hatállyal adóztassák meg a leggazdagabbakat, a pénzt pedig költsék a szegények felemelésére. Szerintük a jelenlegi számok bizonyítják, hogy az elmúlt negyven év adócsökkentései csak a gazdagoknak kedveztek. Felemlegetik, hogy 1944 és 1981 között a személyi jövedelemadó legmagasabb kulcsa az Egyesült Államokban 81 és 90 százalék között volt, ez tehát nem utópia, hanem egy már kipróbált gyakorlat.

A szervezet szerint az elmúlt három évben bekövetkezett válságok alatt felhalmozott vagyonokra egyszeri különadót kellene kivetni. Ezen kívül pedig 60 százalékos jövedelemadóval kellene sújtani a leggazdagabbak minden bevételét, valamint be kellene vezetni az örökösödési-, és a vagyonadót.

Az így beszerzett pénzből szerintük az egész világon fel lehetne számolni az éhezést, a mélyszegénységet, és mindenkinek elérhető egészségügyi szolgáltatást lehetne biztosítani. Az Oxfam legutóbbi, globális egyenlőtlenségekről szóló adatairól itt írtunk legutóbb.