Szijjártó Péter: "Ez a háború rossz. Ezt már egyértelművé tettem az orosz félnek is"

Szijjártó Péter: "Ez a háború rossz. Ezt már egyértelművé tettem az orosz félnek is"

Szijjártó Péter szerint büszke tagjai vagyunk az Európai Uniónak.

Szijjártó Péter külügyminiszter a CNBC-nek adott interjút, amelyben szóba jött az ukrajnai háború, az uniós szankciós politika, valamint hazánk EU-s tagsága is. 

Ahogy az várható volt, a magyar külügyér azon a szokásos vékony gondolati mezsgyén egyensúlyozott, amely egyszerre akarja a háború és az Oroszországgal szembeni szankciók végét is. 

  • „Tehát ha pragmatikus módon szemléljük és nem politikai vagy ideológiai módon, hogy mi volt a szankciók hatása, akkor látható, hogy a szankciók károsabbak Európára nézve, mint Oroszország számára. Ezért nem szabadna a szankciók vonalán tovább haladnunk, mert egész egyszerűen nem feleltek meg a hozzájuk fűzött elvárásoknak és céloknak”
  • "Ez a háború rossz. Ezt már egyértelművé tettem az orosz félnek is, amikor tárgyaltunk, hogy ez rossz, és fejezzék be. Elítéljük a háborút, békét akarunk, de a kérdés az, hogy a szankciók segítettek-e nekünk – a nemzetközi közösségnek, Európának és így tovább –, hogy közelebb kerüljünk a békéhez. Én azt hiszem, nem segítettek"
  • „Brüsszel gyűlöli, hogy egy fősodorral szembemenő, jobboldali, hazafias, kereszténydemokrata kormány van Magyarországon immár több mint tizenkét éve, amely továbbra is sikeres. (...) Büszke tagjai vagyunk az Európai Uniónak. Részt veszünk azokban a vitákban, amelyek arról szólnak, hogyan tegyük Európát, az Európai Uniót erősebbé. De két megközelítés létezik: az egyik az Európai Unió jövőjét az Európai Egyesült Államokban látja, ezt mindenképpen ellenezzük."

(Index)