Lukasenka állítja: Ukrajna megnemtámadási szerződést kötne Fehéroroszországgal

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő (j) katonákkal találkozik a délnyugat-fehéroroszországi Breszt nagyváros térségében levő Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren tett látogatásán 2023. január 6-án.
MTI/AP/BelTA pool/Nyikolai Petrov

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő kedden kijelentette, hogy az ukránok felkérték őt egy megnemtámadási paktum megkötésére Ukrajnával - közölte az MTI beszámolója szerint a Belta állami hírügynökség.

A fehérorosz elnök, aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese, egy kormányzati és rendvédelmi tisztségviselők részvételével megtartott ülésen közölte: 

"azt kérik tőlünk, hogy semmilyen körülmények között ne kezdjünk háborút Ukrajnával. Azt javasolják, hogy kössünk egy megnemtámadási paktumot".

Lukasenka ezzel együtt megvádolta Ukrajnát, hogy területén olyan nyugati katonákat képeznek ki, akiknek szerinte az a céljuk, hogy destabilizálják Fehéroroszországot.

Kijev egyelőre nem reagált az fehérorosz elnök kijelentésére. Azt a felvetést, hogy Lukasenka megvitatja-e az állítólagos ajánlatot Vlagyimir Putyinnal, a Kreml nem kommentálta.

Frissítés: Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben

Időközben Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő az Ukrajinszka pravda hírportál tudósítása alapján kedden kijelentette, Ukrajnának nincsenek agresszív szándékai Fehéroroszországgal szemben, és óva inti a szomszédos országot attól, hogy az Oroszországi Föderáció oldalán részt vegyen a háborúban.

"Oroszország minden lehetséges módon megpróbálja bevonni Fehéroroszországot egy közvetlen háborúba. Ukrajna óva inti Minszket az esetleges további agresszív tervektől. A magunk részéről megerősítjük, hogy nincs semmilyen agresszív szándék Fehéroroszországgal szemben" 

- szögezte le a kijevi külügyi tárca képviselője. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna készen áll az események bármilyen alakulására, és kizárólag az önvédelemhez való, az ENSZ Alapokmányában biztosított jogának gyakorlásával él. 

"Az ukrán védelmi erőknek és a kormánynak világos cselekvési terve van arra az esetre, ha megnövekszik a fehérorosz fenyegetés" - fűzte hozzá Nyikolenko.

Közben kedd délután Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el, amely negyven percig tartott.