Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Oroszország nemzetközi vizsgálatot követel az Északi Áramlat elleni merénylet ügyében

Nemzetközi vizsgálatot kellene indítani az Északi Áramlat gázvezetékeinél történt robbanások ügyében Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró blogbejegyzése alapján - mondta Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök csütörtökön az MTI tudósítása szerint.

Hersh szerdán közzétett cikkében névtelen forrásra hivatkozva azt írta: a tavaly szeptemberi szabotázsakciót Joe Biden amerikai elnök utasítására hajtották végre.

"A nyilvánosságra hozott tények nemzetközi vizsgálat alapját kell, hogy képezzék"

- szögezte le Vologyin, megjegyezve, hogy "felelősségre kell vonni Bident és cinkosait".

Az orosz házelnök szerint az Egyesült Államoknak "kártérítést kellene fizetnie a terrortámadás által érintett országoknak".

A Balti-tengerben lefektetett Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezetéken tavaly szeptember végén történtek robbanások, Svédország és Dánia kizárólagos gazdasági övezetében. Az első csővezetékpár mindkét szálán és a másodiknak az egyikén észleltek sérüléseket. Az Északi Áramlat Ukrajna megkerülésével orosz földgázt szállított Európába.

Svéd és dán nyomozók később megállapították, hogy szabotázs történt, de a felelőst nem nevezték meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban az "angolszászokat", elsősorban Londont hibáztatta a történtek miatt, míg nyugati országok Oroszország felelősségét firtatták.

Az orosz külügyminisztérium szerdán aláhúzta: Washingtonnak válaszolnia kell a robbanásokban játszott szerepét illető kérdésekre.

Seymour Hersh a blogján azt írta, hogy az Északi Áramlat vezetékeket az amerikai és a norvég haditengerészet, valamint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) semmisítette meg Joe Biden közvetlen utasítására. Hersh névtelen forrása szerint a robbanótöltetet egy nyári hadgyakorlaton helyezték el, majd három hónappal később hozták működésbe.

A 85 éves Hersh korábban számos díjat nyert oknyomozó újságírói munkájával, de több vitatott állásfoglalása is volt. Megkérdőjelezte például, hogy Szíriában az Aszad-rezsim vetett be vegyi fegyvert, és Oszama bin Laden al-Kaida-vezér meggyilkolásának körülményeivel kapcsolatban hazugsággal vádolta meg Barack Obama amerikai elnököt. A volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezésével kapcsolatban arról beszélt, hogy valószínűleg szervezett bűnözői körök próbálhatták eltenni láb alól Szkripalt, nem egy állami szervezet, vagyis nem az orosz szervek.

A Fehér Ház még szerdán reagált.

"Ez totálisan hamis és teljes kitaláció"

- fogalmazott Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője a Hersh állításairól.