2014. 04. 09. 17:49

20,5% – A Jobbik erősödését elemzi a legfrissebb Bar!kád

s

Pörzse Sándor: …mit mondjak a lányaimnak?

(…) Reggel az internetet böngészve már egészen más kép fogadott. A sajtó legnagyobb része ugyanis – különösen a külföldi sajtó – a Jobbikot tartja a választás nagy meglepetésének és nyertesének. A számadatokat böngészve az öt- és tízezer fő alatti településeken nagyon jó eredményt értünk el. Ha tudjuk folytatni ezt a bravúrosnak nevezhető, tisztességes kampányt, akkor az önkormányzati választásokon tarolhatunk.

Vona Gábor: Üzenet Nektek

Éjszaka még azt éreztem, a pohár félig üres, reggel már azt, hogy a pohár félig tele van. Nézőpont kérdése. Vasárnap megtörtént a választás. Vasárnap a Jobbik Európa legerősebb nemzeti pártjává vált. Vasárnap a Jobbik minden ellene irányuló támadás dacára 130 ezer szavazóval növelte a korábbi támogatottságát, miközben a Fidesz 600 ezer embert veszített. Vasárnap egymillió magyar ember szerette volna elkezdeni a szebb jövőt.

A Jobbik lehet a Fidesz kihívója

Ha trendszerűen nézzük az elmúlt időszak eseményeit, és feltételezzük, hogy a Jobbik továbbra is ezt a fajta kampányt, valamint retorikát folytatja, illetve meghirdetett programja mentén politizál, s ennek megfelelően a pragmatizmusra koncentrál, az hosszú távon kifizetődő lehet. Anélkül, hogy idejekorán kormányváltást vizionálnék, megkockáztatom, hogy tovább fog erősödni a Jobbik, és valóban akár az esélyes kihívó szerepében is feltűnhet 2018-ban – nyilatkozta a Bar!kádnak Kovács János, az Iránytű Intézet vezető elemzője. Fidesz-kétharmad, Jobbik-erősödés, baloldali kudarc – a választási eredményt vettük górcső alá.

A Fidesz-kormány maradt, a Jobbik erősödött

Hit Gyülekezete által levezényelt összpárti Jobbik-ellenes kampány, szervezett szavazószállítás, malac- és csirkeosztogatás. Ilyen légkörben, ilyen ellenszélben próbált a Jobbik minél jobb eredményt elérni. Bár egyéni mandátumot nem szerzett a nemzeti párt, és a baloldali összefogást sem előzte meg a Jobbik, a 4 százalékos előrelépés, a szavazótábor gyarapítása mindenképpen nagy sikerként értékelhető.

Kukában egy élet munkája

Egyetlen tollvonással dózerolná le évtizedek kemény munkáját a budakalászi önkormányzat, méghozzá indoklás nélkül. A haszonbérleti szerződéssel rendelkező hobbitelkesek nagy részét már elüldözték, most pedig az utolsó két területet vennék vissza a használóktól. Az érintettek szerint „csókos” befektető vethetett szemet a csodaszép panorámájú tájra, és ezért pusztítanák el a 30 év alatt megművelt, gyümölcsfákkal, virágokkal, veteményessel tarkított kerteket. Az eset nem egyedi, immár úgy tűnik, országszerte kész recept van az értéket teremtő bérlők elűzésére.

A demokrácia megcsúfolása, 24 év szégyene

Amikor a demokrácia sárba tiprásáról, annak megcsúfolásáról hallunk, ma mindenekelőtt a fékek és ellensúlyok rendszerének felborítása, a kormányzati túlhatalom, az ellenzék jogainak csorbítása jut eszünkbe, korántsem megalapozatlanul. A választási rendszer reformja, az eredetileg pártfüggetlen posztok kormánypárti bekebelezése vagy éppen a sajtószabadság korlátozása elsősorban a balliberális oldal kedvelt kritikájaként volt jelen a ciklus alatt, mely azonban a kampányidőszakra teljesen elhalt. Mindezen, a második Orbán-kormányt érő, jórészt megalapozott és jogos, részben vélt és alaptalan vádak azonban szinte már eltörpülnek a 2014-es kampány révén nagyszerűen kirajzolódó 24 évnyi magyar demokrácia minősége mellett.

Mediatizált nyilvánosság, bölcső vagy mérföldkő

A politikai kommunikáció, illetve a politikai marketing területeinek folyamatos felértékelődésének lehetünk szem- és fültanúi, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a hétvégi választással lezárult kampányidőszak. A két terület viszonyát, illetve átfedését azonban a szakirodalom sok esetben tisztázatlanul hagyja, ezért érdemes arról néhány szót ejteni.

A török helyhatósági választások és ami utána jön

Recep Tayyip Erdoğan, a török politika erős embere a hatalomban töltött egy évtized után ismét győzelemre vitte pártját. Noha Törökországban március 30-án „csak” helyhatósági választásokat tartottak, a voksolást mind Törökországban, mind a világ más államaiban kiemelt figyelem kísérte.

Gátlástalanság

A római-parti mobilgát nem oldja meg a térségben élő félszázezer ember árvízvédelmét – nyilatkozta a Bar!kádnak adott interjújában Ébert Ágoston, a Rómaifürdő Telepegyesület elnöke. Az építész – akit az egyesület márciusi közgyűlésén ellenszavazat nélkül választottak újra elnökké – kiemelte, hogy a parti gát sérülékeny jellegénél fogva álbiztonságot sugall, ugyanakkor megsemmisíti Budapest utolsó természetközeli partszakaszát. Többek között legalább ezer fa pusztulását okozva, ami nagyjából ötmilliárd forint közpénz elherdálásával járna. Ébert Ágoston szerint van valami megmagyarázhatatlan indok, amiről a döntéshozók nem beszélhetnek és aminek mindent alárendelnek.

Bekecs alatt Nyárád tere

„A Bekecs az Marosszéknek, mi a Hargita Udvarhelyszéknek, mi a Nemere Háromszéknek” – ezért már Orbán Balázs korában kápolna állt a Bekecstető Erdélyi-medencére néző platójának szélén. Aztán ezt a kápolnát felemésztette a történelem, mígnem 2011-ben a bekecsaljai falvak összefogása felépítette a Szent Kereszt-kápolnát, a mindig megújulni képes székelység jelképét. Mert a székely mindig „kegyelte a havast”, ezért hát meg is koronázta azokat, hogy legyen hova hordani a testet és a lelket búcsú idején.

Obrusánszky Borbála: A táltos hit diadala (őstörténeti melléklet)

Ki nem gondolkozott már el azon, hogy megmaradt-e valami ősi táltos hitvilágunkból? Mit őriztek meg őseink a régi szkíta-hun szellemi örökségből? Vajon ismerünk ma is ilyen szokásokat, vagy minden eltűnt a kereszténység felvételével?

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!

alfahir.hu