3 év letöltendő egy "közösség elleni" tasliért

Egy tasliért kapott három év letöltendőt az a nő, aki a 2013-as homoszexuális felvonulás után megütött egy rendezvényen részt vevő férfit.

2008-as bevezetése óta első alkalommal állapította meg szexuális irányultságon alapuló közösség tagja elleni erőszak bűncselekményének elkövetését a bíróság egy 2013-as Budapest Pride-ot követő támadás kapcsán - adja hírül győzelmi jelentését a Háttér Társaság.

A sértett 2013. július 6-án a Budapest Pride-ról tartott hazafelé, amikor a „Mocskos buzik!” szöveget skandáló ellentüntetők közül kiváló nő hozzá lépett, letépte a szivárvány kokárdáját, majd megütötte. A sértett a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának segítségével feljelentést tett.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2015. április 29-i tárgyalásán az elkövetőt "közösség tagja elleni erőszak" miatt.

3 év (!) letöltendő (!!!) szabadságvesztésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

és elrendelték további 8 hónapnyi büntetés végrehajtását is egy korábbi bűncselekménye miatt.

Azért ilyenkor az ember elszámol tízig, esetleg rágyújt egy cigarettára, mielőtt bármit is leír. És mire a tízig eljut, meg a cigi végére ér, három dolog, egészen biztosan kikristályosodik benne.

  • Megütni egy embert bűncselekmény. Mindegy, hogy nő, vagy férfi teszi, mindegy, hogy milyen indítékból. Ezért büntetés jár.
  • Egy lökésért, meg egy tasliért három év letöltendőt kiszabni döbbenetesen abszurd aránytévesztés. Az ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mennyire bántanak valakit, ennek igenis arányban kell lennie a büntetéssel. Ha egy férfit egy nő meglök, majd megpofoz, azt az ijedségen, vagy a lelki megrázkódtatáson kívül az égvilágon semmilyen sérülés nem éri. Ezért is jár a büntetés, de messze-messze nem ennyi.
  • A "közösség elleni erőszak" beemelése a büntetőjogba ostobaság volt. Akkor is pontosan ezt gondoltam, amikor cigányokat ítéltek súlyosabb büntetésre, mert ráírták a baseball ütőjükre, hogy "öld a magyart". Tök mindegy, mi van ráírva egy baseball ütőre, aki azzal védtelen emberekre támad, az egy agresszív barom, és annak megfelelően is kell elítélni. Ha kiderül, hogy tényleg gyilkolni akart, akkor meg azért.


A leggyomorfogatóbb azonban a jogvédő szervezet diadalittas nyilatkozata:

"Ez az ügy megmutatta, hogy igenis érdemes a hatóságokhoz fordulni, ha valakit szexuális irányultsága vagy nemi identitás miatt ér bántalmazás”

- mondta az ítélethirdetés után Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. Józan ésszel az nem várható tőlük, hogy tiltakozzanak az aránytalan ítélet ellen. De, ha legalább bölcsen hallgattak volna, elkerülhető lett volna néhány ezer "mocskos buzik" felkiáltás a képernyők előtt. Állítólag azért küzdenek, hogy ez a mondat eltűnjön Magyarországról. Jó is lenne - de a bilincs és a rácsok még soha senkit nem tettek toleránsabbá.

És, hogy a történet végképp egy Monthy Pythonba oltott horrorba forduljon, a tárgyalás után az Index megszólaltatta

 Száva Vincét mint roma jogvédőt, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének az elnökét,

aki "példaértékűnek" nevezte az ítéletet. Igen, Száva Vince. Aki egy normális országban évtizedek óta nem lehetne szabadlábon. És az Index úgy érzi, hogy ennek az embernek a véleménye mérvadó lehet egy másik ember börtönbe küldésének ügyében.

Amúgy a rettenetes terrortámadás a videón 0:25-től megtekinthető, mindenki megítélheti maga, ér-e ez 1095 napot a rács mögött...