2014. 03. 20. 18:02

Kommandósokat küldtek a gárdistára

sKommandósok toloncolják ki Romániából Mikola Bélát, az Új Magyar Gárda tagját, akit csütörtökön öt évre nemkívánatos személlyé nyilvánított egy román bíróság - adta hírül az Agerpres román hírügynökség.

Mikola Bélát romániai idő szerint fél öt körül vették őrizetbe a kommandósok marosvásárhelyi lakásán, és autóban a román-magyar határhoz viszik - közölte a hírügynökség.

A döntést a Romániában élő magyar állampolgárról a bukaresti ítélőtábla hozta meg a román belügyminisztérium kezdeményezésére. Az ítélet alapfokon született meg, az értesítéstől számított tíz napon belül támadható meg, de már most végrehajtható.

A román belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy négy magyar állampolgár, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselője, Szávay István és Zagyva György Gyula egy évig nem léphet be Romániába. Ugyancsak egy évre kitiltották Romániából Tyirityán Zsoltot, a Betyársereg vezetőjét és Mikola Bélát. Mikolának a nemkívánatos személlyé nyilvánítását is kezdeményezte a belügyi tárca. A román hatóságok szerint neki marosvásárhelyi lakcíme van.

A négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy „szélsőségesen nacionalista” tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.

A román belügyminisztérium a március 10-ei marosvásárhelyi autonómiatüntetés után jelentette be a négy magyar állampolgár elleni intézkedést. Előzőleg Traian Basescu román államfő kérte a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását Romániából.

MTI – alfahir.hu