A beszállítókkal próbálnak alkudozni a kórházak

Alkudoznak a kórházak a beszállítókkal, egyes egészségügyi intézmények azt kérik, hogy engedjék el tőketartozásaik egy részét, illetve tekintsenek el a késedelmi kamatoktól - írja a Világgazdaság hétfői számában.

Az egyik megyei kórház lap birtokába került levele szerint arra hivatkozással nem akarja kifizetni számlatartozásait, illetve megfizetni a törvény szerinti késedelmes fizetés után járó kamatot, mert a kapott összeg nem teszi lehetővé minden szállító részére az október végéig esedékes számlák kifizetését - számol be a gazdasági napilap.

A részleges konszolidáció során 93 egészségügyi intézmény 33 milliárd forintot kapott kifejezetten a gyógyszer-nagykereskedők, az orvostechnikai eszközöket gyártó és forgalmazó cégek felé fennálló kifizetetlen számlái részleges rendezéséhez. Az összeg nem fedezi a teljes kórházi tartozást, amely a Magyar Államkincstár adatai szerint október végén 60 milliárd forintot tett ki, és ebbe nem számolták bele a gyógyítással is foglalkozó egyetemek 11,4 milliárdos tartozását - írja a Világgazdaság.

MTI - alfahir.hu